Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Granița Bulgariei cu Turcia a devenit un cimitir. Euronews România a documentat cazurile a peste 50 de migranți dispăruți pe drumul spre vestul Europei

Zeci de migranți mor sau sunt dați dispăruți în pădurile de lângă frontiera Turciei cu Bulgaria. Fugarii, majoritatea din Siria sau Afganistan, încearcă să păcălească poliția și, ghidați de călăuze bine plătite, trec granița prin locuri ascunse, departe de punctele tradiționale de trecere a frontierei.

Oameni parcurg distanțe de zeci de kilometri prin pădurile și dealurile din Bulgaria, fără apă sau mâncare

Acești oameni parcurg apoi distanțe de zeci de kilometri prin pădurile și dealurile din Bulgaria, fără apă sau mâncare și deseori fără pauze. Mulți nu rezistă și mor pe traseu. Ajung să fie îngropați pe câmp pentru a nu fi mâncați de animalele sălbatice.

Euronews România a documentat cazurile a peste 50 de migranți dispăruți pe drumul spre vestul Europei într-un reportaj Special care va fi difuzat marți de la ora 16.00 și care va fi urmat de o dezbatere pe tema migrației care schimbă Europa.

Maher, translator: Mulți oameni au murit în această pădure.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Câte persoane ai găsit moarte aici în pădure?

Maher, translator: Mai mult de douăsprezece.... Mulți sunt înfometați, poate au o problemă și nu mai pot înainta. Ai de mers o săptămână! Sunt în mișcare, ai de mers o săptămâna pe timp de noapte și zi, fără odihnă…

“Ajută-ne să îi găsim, vii sau morți!”

Maher este din Siria. Bulgar prin adopție – locuiește în Burgas de mai bine de 30 de ani – și lucrează ca translator pentru Ministerul de Interne al țării vecine. Pentru că înțelege și vorbește mai multe dialecte ale limbii arabe, de aproape doi ani este contactat de familiile dispăruților în pădurile de lângă granița cu Turcia: “ajută-ne să îi găsim, vii sau morți!”.

Maher, translator: Aceasta este cea mai recentă victimă din pădure, cea mai recentă victimă din pădure din Bulgaria. După două sau trei ore de căutări, am văzut-o în sfârșit. Sora noastră, sora voastră, pe Dumnezeu, Yasmin.

Yasmin avea 23 de ani și încerca să ajungă la sora ei în Austria

Yasmin, fata din imagini, avea 23 de ani. A fugit din Siria anul trecut, încercând să ajungă la sora ei, stabilită în Austria. Era însoțită de un frate mai mare. Amândoi s-au alăturat unui grup condus de călăuze. De la un moment dat, părinții rămași în Siria n-au mai primit nici un mesaj de la ei. Disperați i-au trimis lui Maher, pe WhatsApp, ultimele coordonate GPS înregistrate de telefonul fetei.

Maher, translator: Când părinții mi-au spus că le-a dispărut fata, am zis că trebuie să încerc cu orice preț.

Premiera reportajului ”Moartea nu are frontiere” poate fi urmărită în direct mâine, de la ora 16:00, pe toate platformele Euronews România în cadrul conferinței ”Migrația schimbă Europa”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE