MEDIU
Oceanul, în prag de catastrofă ecologică: Climatologii avertizează despre pericolul morții în masă a recifelor de corali
Oceanul se apropie de o criză ecologică majoră, avertizează specialiștii de mediu. În majoritatea mărilor de pe glob se observă, în prezent, un fenomen de albire rapidă a coralilor, din cauza încălzirii globale și creșterii temperaturii apelor.
Industria turistică se adaptează perioadelor de secetă: Hoteluri dotate cu sisteme de refolosire a apei de la duș
Franța se confruntă, pentru al treilea an consecutiv, cu secetă severă în mai multe zone ale țării. Regiunea Pirineii Orientali este printre cele mai afectate de lipsa precipitațiilor.
Mobilă IKEA din pădurile seculare ale României. Raport Greenpeace: 30 de produse fabricate cu lemn din țara noastră, găsite în Europa
În raport au fost identificate mai multe companii care produc mobilă pentru IKEA din pădurile seculare ale țării noastre. Euronews România a contactat firmele respective, dar până în momentul publicării acestui material, doar două au răspuns.
CEDO, decizie fără precedent privind încălzirea globală. Guvernul Elveției, vinovat pentru că a încălcat drepturile unor femei pentru că nu a luat măsuri
Premieră istorică în justiție. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză unui grup de pensionare din Elveția și a decis că guvernul le-a încălcat drepturile pentru că nu a luat măsuri de combatere a schimbărilor climatice.
Martie 2024, cea mai caldă lună martie din istoria măsurătorilor meteo. Este a zecea lună la rând cu record de temperatură
Anunțul a fost făcut de Copernicus, programul de observare a Pământului. Specialiștii susțin că acest lucru este cauzat de reconfigurarea sistemului climatic pe fondul încălzirii globale.
Ghețarii din Austria vor dispărea în cel mult 50 de ani, din cauza încălzirii globale
Ghețarii din Alpii austrieci vor dispărea în cel mult 50 de ani, spun oamenii de știință, care atrag atenția că procesul este unul ireversibil. Ghețarii sunt mai instabili și mai periculoși pe an ce trece. Și nu doar în Austria, ci și Germania, Elveția sau Italia.
POLI BioFest 2024. Specialiștii spun că, în viitor, vom mânca mai puțin, pentru că produsele vor fi mai concentrate nutritiv
Zilele acestea are loc cea de-a III-a ediție a Poli Biofest, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului şi inovațiilor din domeniul sustenabilității. Evenimentul este organizat în cel mai mare campus universitar din România, cel al Politehnicii București.
Vreme extremă, incendii și furtuni de zăpadă. În Mexic ard pădurile, iar în SUA sunt ninsori puternice
Continentul nord-american se confruntă cu fenomene climatice extreme. Mexicul este afectat de incendii devastatoare de pădure, iar în unele regiuni din Statele Unite ale Americii sunt furtuni de zăpadă.
Râul Arieș, poluat cu deșeuri din plastic. Apa contaminată se răspândește și în alte cursuri de apă
Oricine trece pe lângă Râul Arieș din Munții Apuseni, la marginea dintre județele Alba și Cluj, se confruntă cu o imagine dezolantă: malurile râului sunt acoperite de munți de gunoaie. Situația nu este una străină autorităților de mediu, însă de la o zi la alta se agravează.
Comunitățile de energie, la început de drum în România. Cum arată modelul spaniol care ar putea fi implementat și în țara noastră?
Comunități de energie. Un concept abstract încă pentru România, dar nu și pentru Spania. Mii de oameni își creează propria energie în comunități restrânse cu ajutorul soarelui sau a vântului.
România contrastantă. Pădurile sunt distruse de tăieri ilegale, dar suntem lideri la conservarea biodiversității. Expert Greenpeace: "Avem o urgență"
Guvernul va înființa un registru pentru evidența exploatărilor exploatațiilor forestiere. 11 milioane de români locuiesc la câmpie, unde avem doar 5% acoperire cu pădure.
ONU: Toate recordurile climatice majore la nivel mondial, depășite în 2023. Anul acesta ar putea fi și mai rău
Toate recordurile climatice majore la nivel mondial au fost depășite anul trecut, iar anul 2024 ar putea fi și mai rău, a declarat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), șeful acesteia exprimându-și îngrijorarea în special cu privire la căldura oceanelor și la reducerea ghețarilor.
Comunitățile de energie, soluția pentru un viitor verde. Până în 2050, peste 50% din energia produsă în UE ar putea să provină din comunități
Comunitățile de energie încep să devină din ce în ce mai populare în Uniunea Europeană. Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități energetice.
ONU: Volumul de deşeuri din lume continuă să crească. Costul reciclării deșeurilor se va dubla până în 2050
Cu două treimi mai multe deşeuri până în 2050: volumul de deşeuri din lume, estimat la 2,3 miliarde de tone în 2023, va continua să crească exponenţial dacă nu se iau măsuri, cu un impact masiv asupra sănătăţii şi economiilor, a avertizat miercuri ONU.
Sursele de poluare din București, analizate de ministrul Mediului: „Copiii și bătrânii sunt cei care suferă cel mai mult”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre sursele de poluare din București, dar și despre măsurile de combatere a poluării care ar putea fi luate și care depind, spune ministrul, de fiecare sursă de poluant în parte.
Țara europeană în care au fost cumpărate cele mai multe vehicule electrice. Vânzările au crescut cu peste 23%
Vânzările de mașini electrice noi au crescut în mod special în rândul tuturor categoriilor în ianuarie 2024 și au asigurat 11,9% din totalul livrărilor de autoturisme în Europa și în Regatul Unit.
Noi recorduri de temperatură ar putea fi doborâte în februarie. "Planeta se încălzește într-un ritm accelerat”
Meteorologii avertizează că un nou record de căldură este pe cale de a fi doborât în luna februarie, în condițiile în care încălzirea globală și fenomenul climatic natural El Niño au drept consecință creșterea temperaturilor la nivelul solului și oceanelor.
Două activiste ecologiste au aruncat cu supă într-un tablou de Claude Monet. Opera de artă era protejată cu un geam de sticlă
Activiştii francezi pentru climă au stropit din nou cu supă o operă de artă majoră - de data aceasta un tablou de Claude Monet - la doar circa două săptămâni după ce celebrul tablou "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci a fost vizat de un act de vandalism similar.
Prima școală cu energie verde din Iași. Școala a câștigat o finanțare privată de 50.000 de euro pentru panouri fotovoltaice
Cheltuielile mari cu energia electrică sau cu încălzirea unei școli îi determină pe directori să caute soluții. La Iași, conducerea unei unități de învățământ a depus un proiect la un concurs cu fonduri private și a obținut 50 de mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Mercurul din produsele electronice și dentare, un pericol pentru sănătate. Parlamentul European va interzice folosirea substanței din 2025
Mercurul din produsele electrice și electronice, dar și cel din amalgamul dentar, un material folosit la plombarea măselelor, ar putea fi interzis din 2025 în Uniunea Europeană.