MEDIU
Comunitățile de energie, soluția pentru un viitor verde. Până în 2050, peste 50% din energia produsă în UE ar putea să provină din comunități
Comunitățile de energie încep să devină din ce în ce mai populare în Uniunea Europeană. Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități energetice.
ONU: Volumul de deşeuri din lume continuă să crească. Costul reciclării deșeurilor se va dubla până în 2050
Cu două treimi mai multe deşeuri până în 2050: volumul de deşeuri din lume, estimat la 2,3 miliarde de tone în 2023, va continua să crească exponenţial dacă nu se iau măsuri, cu un impact masiv asupra sănătăţii şi economiilor, a avertizat miercuri ONU.
Sursele de poluare din București, analizate de ministrul Mediului: „Copiii și bătrânii sunt cei care suferă cel mai mult”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre sursele de poluare din București, dar și despre măsurile de combatere a poluării care ar putea fi luate și care depind, spune ministrul, de fiecare sursă de poluant în parte.
Țara europeană în care au fost cumpărate cele mai multe vehicule electrice. Vânzările au crescut cu peste 23%
Vânzările de mașini electrice noi au crescut în mod special în rândul tuturor categoriilor în ianuarie 2024 și au asigurat 11,9% din totalul livrărilor de autoturisme în Europa și în Regatul Unit.
Noi recorduri de temperatură ar putea fi doborâte în februarie. "Planeta se încălzește într-un ritm accelerat”
Meteorologii avertizează că un nou record de căldură este pe cale de a fi doborât în luna februarie, în condițiile în care încălzirea globală și fenomenul climatic natural El Niño au drept consecință creșterea temperaturilor la nivelul solului și oceanelor.
Două activiste ecologiste au aruncat cu supă într-un tablou de Claude Monet. Opera de artă era protejată cu un geam de sticlă
Activiştii francezi pentru climă au stropit din nou cu supă o operă de artă majoră - de data aceasta un tablou de Claude Monet - la doar circa două săptămâni după ce celebrul tablou "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci a fost vizat de un act de vandalism similar.
Prima școală cu energie verde din Iași. Școala a câștigat o finanțare privată de 50.000 de euro pentru panouri fotovoltaice
Cheltuielile mari cu energia electrică sau cu încălzirea unei școli îi determină pe directori să caute soluții. La Iași, conducerea unei unități de învățământ a depus un proiect la un concurs cu fonduri private și a obținut 50 de mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Mercurul din produsele electronice și dentare, un pericol pentru sănătate. Parlamentul European va interzice folosirea substanței din 2025
Mercurul din produsele electrice și electronice, dar și cel din amalgamul dentar, un material folosit la plombarea măselelor, ar putea fi interzis din 2025 în Uniunea Europeană.
Luna ianuarie 2024, cea mai caldă din istorie. Anunțul făcut de Serviciul european pentru schimbări climatice
2024 a adus cea mai caldă lună ianuarie, din istorie, a anunțat observatorul european Copernicus. Temperatura medie înregistrată pe glob a fost de 13,14 grade Celsius, în ianuarie, după șapte luni în care recordul de temperatură a fost depășit.
Din iulie 2024 toate capacele vor fi atașate de PET. Directiva Europeană presupune sporirea reciclării până în 2025
Din luna iulie a acestui an, toate sticlele din plastic vor avea capacul atașat. Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință propune această măsură pentru că majoritatea PET-urilor care ajung în natură sunt fără dopuri.
Nu toate magazinele respectă SGR. Doar 25% dintre retaileri s-au înscris în sistemul garanție - returnare
La două luni de la implementarea sistemului garanție returnare, doar 25% dintre comercianți s-au înscris. Mulți se plâng că nu cunosc regulile și că nu i-a informat nimeni cum să se înscrie în sistem, cum să încaseze garanția și cum să primească produsele pentru reciclare.
Aplicația care folosește AI pentru a urmări hoții de lemne. Toți operatorii și transportatorii din domeniu trebuie să se înscrie în Sumal
Hoții de lemne nu vor mai putea să fure prin vechile metode, a anunțat ministrul mediului. Noul sistem de trasabilitate a lemnului, Sumal 3.0, vine cu măsuri noi. Imaginile și avizele încărcate în platformă vor fi monitorizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar GPS-ul va fi obligatoriu.
Deșeuri de plastic, transformate în materiale pentru imprimantele 3D de elevii din Cluj
Un grup de elevi din Cluj-Napoca a proiectat un aparat care transformă deșeurile de plastic în material pentru imprimantele 3D. Inventatorii susțin că dispozitivul poate fi folosit de oricine pentru a crea noi obiecte, de la huse de telefon până la pahare sau jucării.
Davos 2024. Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese până în 2050 - raport
Un raport publicat marţi la Davos, în Elveţia, trage un semnal de alarmă asupra viitorului planetei. Conform acestuia, schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese în următoarele decenii. Mai mult, raportul vorbește bolile grave şi costurile ridicate pentru sistemele sanitare.
Se accelerează încălzirea globală mai repede decât se preconiza? Climatolog NASA: ”Căldura din ultimul an a fost un mesaj dramatic din partea naturii”
Menținerea limitei de încălzire de 1,5C "este posibilă din punct de vedere tehnic, dar imposibilă din punct de vedere politic", susține un om de știință.
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România, anunță Ministerul Mediului. A fost și cel mai călduros Crăciun
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 - 2010. Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform ANM.
2023 a fost cel mai călduros an din istorie. Temperaturile, mai mari cu 1,5 grade Celsius, decât înaintea erei preindustriale
Anul care se încheie este cel mai călduros din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
Germania a redeschis centralele pe cărbune și anul acesta. O echipă Euronews a vizitat una dintre cele mai poluante centrale
În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.
Mai multe substanțe toxice, găsite în jucăriile din UE
Jucăriile de baie, păpușile, costumele cu părți din plastic moale, covorașele de joacă, figurinele de acțiune și jucăriile pentru copii sunt doar câteva dintre obiectele care încalcă legea în cadrul unui proiect realizat de autoritățile naționale de aplicare a legii sub supravegherea agenției UE.
Bani mai puțini pentru proiectele verzi. Guvernul reduce subvențiile pentru mașinile electrice și panouri fotovoltaice
Drumul spre energia verde sau spre o reducere a poluării în trafic va deveni mai anevoios, pentru că Guvernul a diminuat drastic bugetul pentru proiectele Rabla Plus și Casa Verde.
Acord istoric în urma COP28. Țările participante au decis tranziția de la combustibilii fosili
La finalul summitului climatic din Dubai s-a ajuns la un acord considerat istoric. Cele aproape 200 de țări participante au decis tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă.
Finlanda și Italia încearcă să împiedice restricțiile privind ambalajele de unică folosință
Finlanda și Italia au solicitat guvernelor care pregătesc poziții privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) să se opună restricțiilor severe privind ambalajele de unică folosință, împreună cu obiectivele propuse pentru reutilizare.
Litoralul românesc pierde teren. Milioane de tone de nisip au dispărut în mare, după furtunile puternice de pe litoral
Milioane de tone de nisip au dispărut în mare odată cu furtunile puternice, care au măturat litoralul la sfârșitul lunii trecute. Plajele înnisipate au pierdut chiar și 10 metri pe unele porțiuni, iar efectele se văd pe tot cordonul litoral.
Pinguinii din Antarctica, în pericol de dispariție pe fondul încălzirii globale
Continentul este fragil; oamenii de știință au marcat topiri uriașe în multe dintre platformele sale de gheață protectoare, iar un studiu recent a constatat că o mare parte din gheața sa este condamnată la o topire inevitabilă, chiar și în cazul unor reduceri mari ale emisiilor globale.