Cel de-al 15-lea raport anual „Banking on Climate Chaos” (BOCC) a analizat modul în care cele mai importante 60 de bănci private din lume evaluează și acordă împrumuturi la peste 4.200 de firme de combustibili fosili și finanțează companiile care cauzează degradarea Amazonului și a Arcticii.
Cercetarea lor a constatat că, de la semnarea Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale, în 2016, aceste bănci au finanțat combustibilii fosili cu 6 900 de miliarde de dolari (6 400 de miliarde de euro). Raportul spune că 3,3 trilioane de dolari (3 trilioane de euro) au fost destinate doar expansiunii combustibililor fosili.
Scris de cercetători de la BankTrack, Centre for Energy, Ecology and Development, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Sierra Club și Urgewald, raportul a fost aprobat de aproape 600 de organizații din 69 de țări, potrivit Euronews Green.
Cine au fost cei mai mari finanțatori de combustibili fosili în 2023?
În ciuda angajamentelor de a reduce emisiile prin intermediul Alianței Net Zero Banking în 2021, finanțarea companiilor care utilizează combustibili fosili de către cele mai mari bănci din lume a totalizat anul trecut 705 miliarde de dolari (653 miliarde de euro). 347 de miliarde de dolari (321 de miliarde de euro) au mers către extinderea combustibililor fosili.
Băncile americane se află în fruntea listei celor mai mari finanțatori în 2023, contribuind cu 30% din suma totală. JP Morgan Chase a fost în fruntea listei generale, cu aproape 41 de miliarde de dolari (38 de miliarde de euro) acordate anul trecut firmelor care utilizează combustibili fosili, iar Bank of America a ocupat locul al treilea. Banca japoneză Mizuho s-a clasat pe locul al doilea, cu 37,1 miliarde de dolari (34 miliarde de euro).
„Băncile care profită de pe urma haosului climatic inventează în fiecare an noi practici de ecologizare, dar noi avem chitanțele care arată câți bani au investit în combustibili fosili”, a declarat coautorul raportului, April Merleaux, manager de cercetare și politici la Rainforest Action Network.
Cât au dat băncile europene firmelor de combustibili fosili?
În total, băncile europene au contribuit cu puțin peste un sfert din totalul finanțărilor pentru combustibili fosili în 2023.
Barclays a fost cel mai mare finanțator de combustibili fosili din Europa în 2023, oferind 24,2 miliarde de dolari (22,4 miliarde de euro). De asemenea, a fost pe locul opt în clasamentul principalelor bănci care finanțează combustibili fosili de la Acordul de la Paris.
Santander a fost a doua cea mai mare din Europa, cu 14,5 miliarde de dolari (13,4 miliarde de euro) în 2023, iar Deutsche Bank a fost a treia, cu 13,4 miliarde de dolari (12,4 miliarde de euro).
„Băncilor europene le place să pretindă că dau dovadă de leadership atunci când vine vorba de acțiuni privind schimbările climatice, dar ele continuă să canalizeze bani în extinderea combustibililor fosili, în ciuda avertismentelor clare ale științei climei”, spune coautorul Lucie Pinson, director și fondator al Reclaim Finance.
Potrivit raportului, Barclays a fost unul dintre principalii finanțatori de combustibili fosili din Europa în 2023.
Băncile europene sunt ”oarbe” la riscurile GNL
Raportul BOCC notează că o creștere a finanțării de către o mână de bănci europene este una dintre „tendințele surprinzătoare” de anul trecut.
Cercetarea a constatat că scăderea în rândul băncilor europene a fost destul de mică, determinată de o creștere a finanțării fosile - în principal pentru gaz metan sau GNL - din partea băncilor din Germania, Olanda, Spania și Danemarca.
Pinson spune că băncile europene par să fie „deosebit de oarbe” la riscurile asociate cu expansiunea GNL, finanțând noi instalații în SUA, Africa și Papua Noua Guinee, care ne vor bloca în gazele fosile pentru decenii de acum încolo.
Peter Bosip, directorul executiv al Centrului pentru dreptul mediului și drepturile comunității din Papua Noua Guinee, adaugă că băncile franceze au exclus deja GNL în această țară și că „și altele trebuie să facă același lucru”.
Mai promițător este faptul că raportul a constatat, de asemenea, că băncile europene se numără printre cele care au accelerat ritmul în ceea ce privește angajamentele de a restricționa finanțarea de noi câmpuri de petrol și gaze în 2023.
În total, 38 dintre cele mai mari bănci din lume au unele restricții privind finanțarea petrolului și gazelor. Doar două - La Banque Postale și Danske Bank - au angajamente care „restricționează semnificativ” această finanțare, se arată în raport.