Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce impact au incendiile de vegetație asupra sănătății oamenilor? Un raport privind dezastrul din Hawaii pune în lumină efectele

Incendiul de vegetație din Hawaii a început pe 8 august 2023 și a ucis peste 100 de persoane. Un nou raport preliminar analizează modul în care acesta a afectat sănătatea oamenilor, potrivit Euronews Health.

Cum au influențat incendiile mortale din Hawaii de anul trecut sănătatea oamenilor?

Un nou studiu a constatat că aproape jumătate dintre persoanele din Maui afectate de incendii „au înregistrat o scădere a stării de sănătate”, comparativ cu cea de acum un an.

Aproximativ 74% dintre participanții la studiu aveau o sănătate respiratorie precară sau un risc ridicat de boli cardiovasculare din cauza hipertensiunii.

Studiul realizat de Universitatea din Hawaii a analizat 679 de persoane, ca parte a unei cercetări în curs de desfășurare privind impactul incendiilor asupra sănătății. Mai mult de jumătate dintre participanți locuiau în zona perimetrului incendiilor.

La ce pericole sunt supuși oamenii după incendii

Un raport cu rimele rezultate ale studiului a fost publicat săptămâna aceasta. Participanții răspund la întrebări despre sănătatea lor și li se colectează date.

Studiul a constatat că aproape jumătate dintre participanți prezentau „semne de obstrucție pulmonară ușoară până la severă”, iar 39% dintre ei aveau funcția pulmonară compromisă.

Cercetătorii speră să înscrie 2.000 de persoane în studiu pentru a avea o imagine de ansamblu a celor aproximativ 10.000 de persoane afectate de incendii.

Accesul la asistență medicală

Raportul a constatat că mai mult de patru din zece persoane au avut probleme în ceea ce privește accesul la asistență medicală, comparativ cu una din zece persoane înainte de incendii.

Unii participanți la studiu au declarat că nu au putut obține asistență medicală deoarece clinicile au ars sau pentru că au acordat prioritate obținerii unei locuințe, a unui loc de muncă și a hranei după dezastru. Dr. Alika Maunakea, unul dintre cercetători și profesor la Școala de Medicină John A. Burns a universității, a declarat că cei care au raportat o expunere mai mare la incendii au avut tendința de a avea mai multe simptome.

Maunakea a îndemnat persoanele expuse la incendii să se supună unui control.

„Ar putea exista unele probleme care s-ar putea manifesta în viitor”, a spus el. „Vă rugăm să vă consultați medicul. Doar acordați mai multă atenție sănătății dumneavoastră din cauza acestui lucru”.

De asemenea, au constatat disparități în ceea ce privește acoperirea cu asigurări de sănătate, peste 13% dintre participanți nefiind asigurați.

Două treimi dintre participanții la studiu locuiau în Lahaina la momentul incendiilor. Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu au raportat o expunere zilnică sau săptămânală la fum, cenușă sau resturi. Incendiul de vegetație a început la 8 august 2023 și a ucis cel puțin 101 persoane, fiind cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol. Acesta a ars mii de clădiri, a strămutat 12.000 de locuitori și a distrus orașul istoric Maui.

Depresia, o altă problemă descoperită de cercetători

Sondajul a relevat și o creștere a depresiei în comparație cu perioada de dinaintea incendiilor, mai mult de jumătate dintre participanți prezentând simptome.

Dr. Gopal Allada, profesor asociat de medicină specializat în pneumologie și terapie critică la Universitatea de Știință și Sănătate din Oregon, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că ar fi fost minunat dacă participanții la studiu ar fi fost supuși unor teste similare ale funcției pulmonare înainte de incendiu.

Dar a recunoscut că acest lucru nu a fost posibil, așa cum se întâmplă adesea în cazul unor studii similare.

El speră că cercetătorii vor obține finanțare pentru a-și continua cercetările în timp.

Allada a remarcat că majoritatea studiilor științifice privind efectele incendiilor de vegetație asupra sănătății s-au concentrat pe ceea ce se întâmplă cu oamenii în zilele și săptămâna de expunere și că se știe mai puțin despre efectele pe termen lung.

El i-a lăudat pe cercetători pentru că au demonstrat că există o problemă și pentru că au colectat date care ar putea influența factorii de decizie politică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE