Devenim tot mai neglijenți cu natura, iar datele sunt îngrijorătoare. În fiecare zi ajung în Dunăre peste 150 de kilograme de plastic.
Ca volum total, plasticul purtat de apele fluviului ar putea reprezenta încărcătura a 25 de TIR-uri. Datele reies din cel mai recent studiu al asociației „Mai mult verde”.
Studiul a fost realizat pe parcursul a cinci sezoane, adică tot anul 2022 și începutul anului 2023 și s-au analizat probe colectate din 3 locuri de pe Dunăre: înainte de Porțile de Fier la intrarea în țară, apoi la Gruia, destul de aproape de Craiova și la Isaccea, adică după întâlnirea dintre Dunăre și ultimul său mare afluent, Prutul.
Polietilena, cea mai întâlnită în apa Dunării
Cantitatea de plastic găsită se împarte între microplastic și macroplastic, dar vedeta este polietilena, în proporție de până la 85%. Ca să vă faceți o idee, vorbim despre produse de uz casnic, pungi și alte recipiente.
Apoi, în procent de până la 15%, s-a găsit polipropilenă, care se găsește în produse precum capace, dopuri, electrocasnice, bare și țevi.
S-a observat că cea mai mare cantitate de deșeuri e identificată la intrarea în țară. Apoi în celelalte puncte, cantitatea scade, iar una din explicații e că bazinul Porțile de Fier acționează ca un decantor, ca o pâlnie.
Situația e destul de gravă, pentru că cel mai periculos plastic este cel care are până în 5 mm.
Vorbim despre nanoplastice care se fixează pe roci, floră, sol, afectând calitatea apei și a pământului pe termen nelimitat.
În realizarea studiului – asociația ”Mai mult Verde” - a colaborat cu mai multe instituții și aici amintim Global Water Partnership, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor, Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena.