Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europenii aruncă 7 milioane de tone de haine pe an: Un singur om scapă de 16 kilograme pe an

Se estimează că țările UE au generat 6,95 milioane de tone de deșeuri textile în 2020, ceea ce reprezintă aproximativ 16 kg pe an de persoană.

Am văzut cu toții munții de haine vechi care ajung la gropile de gunoi uriașe din țările cu venituri mici. Acum, Cehia este liderul Europei în abordarea problemei, în loc să contribuie la ea.

În fiecare an, în Cehia se aruncă aproximativ 180.000 de tone de textile, doar 3-4% dintre acestea ajungând în containerele de deșeuri mixte. 39.000 de tone sunt sortate pentru reciclare, în timp ce cantitatea de materiale nereciclabile contaminate în containerele mixte se ridică la 75.000 de tone, potrivit Euronews Green.

Cu toate acestea, țara are un plan de modernizare a practicilor actuale de gestionare a deșeurilor. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Mediului a anunțat că intenționează să impună colectarea obligatorie a deșeurilor textile începând cu anul 2025.

În prezent, colectarea selectivă a deșeurilor textile nu este obligatorie, ceea ce înseamnă că o mulțime de haine aruncate care ar putea fi reutilizate sau reciclate ajung la groapa de gunoi.

În prezent, o mare parte din textile sunt aruncate în containerele de deșeuri mixte, ceea ce înseamnă că nu pot fi reciclate. Strategia include înființarea de puncte de colectare în diferite municipalități pentru a ajuta cetățenii să se debaraseze mai bine de deșeurile textile.

În Cehia există aproximativ 10 000 de puncte de colectare a textilelor, însă legea actuală privind deșeurile prevede doar colectarea, nu și reciclarea. Noul program speră să stabilească mai multe puncte de colectare în locuri accesibile, cum ar fi primăriile sau magazinele, așa cum s-a întâmplat în cazul bateriilor și al deșeurilor electrice.

Care sunt țările UE care colectează cele mai multe deșeuri textile?

Se estimează că țările UE au generat 6,95 milioane de tone de deșeuri textile în 2020, ceea ce reprezintă aproximativ 16 kg pe cap de locuitor.

Dintre acestea, 4,4 kg pe persoană au fost colectate separat pentru reutilizare și reciclare, dar o cantitate copleșitoare de 11,6 kg a ajuns în deșeurile menajere amestecate.

Principalele surse ale celor aproape 7 milioane de tone de deșeuri textile anuale din UE sunt îmbrăcămintea și articolele de uz casnic (deșeuri post-consum). De asemenea, se estimează că între 4 și 9 % din produsele introduse pe piață sunt distruse înainte de a fi utilizate - între 264 000 și 594 000 de tone de textile în fiecare an.

În mai mult de jumătate din statele UE este deja obligatorie colectarea separată a textilelor, dar aceasta vizează în principal textilele reutilizabile. Luxemburg și Belgia au cele mai mari rate de colectare separată a textilelor din blocul comunitar, urmate îndeaproape de Țările de Jos și Austria. Fiecare dintre acestea dispune de un sistem de colectare diversificat în sate, orașe și municipii. Totuși, niciunul dintre acestea nu captează mai mult de jumătate din deșeurile textile, iar problema nu se oprește doar la colectare.

Agenția Europeană de Mediu afirmă că este necesară creșterea capacităților de sortare și reciclare, altfel o cantitate considerabilă de deșeuri va continua să ajungă fie în incineratoare, fie la gropile de gunoi sau să fie exportate în afara UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE