Zilele acestea are loc cea de-a III-a ediție a Poli Biofest, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului şi inovațiilor din domeniul sustenabilității. Evenimentul este organizat în cel mai mare campus universitar din România, cel al Politehnicii București. Acolo sunt așteptați toți cei interesați să afle cele mai recente tehnologii folosite în domeniile alimentar și agricol.
Evenimentul are loc în intervalul 28-30 Martie, 2024, orele 10:00 - 16:00.
Peste 40 de expozanţi sunt prezenţi la BioFEST. POLITEHNICA București, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, aduce în prim-plan cele mai recente tehnologii pentru obținerea unor produse alimentare sănătoase și care să protejeze mediul.
Sunt prezentate, de pildă, noi metode de procesare şi ambalare a alimentelor pentru prelungirea duratei de valabilitate a acestora și pentru reducerea risipei alimentare. De altfel, specialiștii spun că, în viitor, vom mânca mai puțin, din punct de vedere cantitativ, pentru că produse vor fi cu mult mai concentrate nutritiv.
Alexandru Cîrîc - cadru didactic, Ingineria Sistemelor Biotehnice: Vom avea mâncăruri mai industrializate și care vor încerca, în continuare, din ce în ce mai mult să semene cu mâncărurile tradiționale, dar, din păcate, nu vor fi mâncăruri tradiționale, vorbim de alimente, cum spunem acum printate, vorbim de alimente din materii prime, mai puțin convenționale, poate din algele verzi, poate din micro-alge.
Inovațiile în domeniul alimentar devin vitale în contextul în care agricultura este afectată de schimbările climatice la nivel global. Comisia Europeană estimează că fermierii români, de pildă, vor obține anul acesta randamente mai mici la grâu, orz și rapiță. Specialiștii spun că, în viitor, fermele verticale, construite în spații închise, pe o suprafață de teren mult mai mică și pentru care necesarul de apă va fi minim, vor putea produce alimente 365 de zile pe an, 24 de ore din 24. Și agricultura de precizie le va fi de mare ajutor fermierilor.
Edmond Maican, profesor în Ingineria Sistemelor Biotehnice: Există acum echipamente care pot să furnizeze ierbicide, pesticide selectiv, de exemplu ierbicidele fix pe buruiana care trebuie terminată și nu pe toată suprafața agricolă, lucrul ăsta venind cu avantaje din punct de vedere al sustenabilității și al costului fermei respective, pentru că se face o economie undeva la 90-95%.
BioFEST își va închide porțile sâmbătă, 30 martie.