MEDIU
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România, anunță Ministerul Mediului. A fost și cel mai călduros Crăciun
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 - 2010. Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform ANM.
2023 a fost cel mai călduros an din istorie. Temperaturile, mai mari cu 1,5 grade Celsius, decât înaintea erei preindustriale
Anul care se încheie este cel mai călduros din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
Germania a redeschis centralele pe cărbune și anul acesta. O echipă Euronews a vizitat una dintre cele mai poluante centrale
În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.
Mai multe substanțe toxice, găsite în jucăriile din UE
Jucăriile de baie, păpușile, costumele cu părți din plastic moale, covorașele de joacă, figurinele de acțiune și jucăriile pentru copii sunt doar câteva dintre obiectele care încalcă legea în cadrul unui proiect realizat de autoritățile naționale de aplicare a legii sub supravegherea agenției UE.
Bani mai puțini pentru proiectele verzi. Guvernul reduce subvențiile pentru mașinile electrice și panouri fotovoltaice
Drumul spre energia verde sau spre o reducere a poluării în trafic va deveni mai anevoios, pentru că Guvernul a diminuat drastic bugetul pentru proiectele Rabla Plus și Casa Verde.
Acord istoric în urma COP28. Țările participante au decis tranziția de la combustibilii fosili
La finalul summitului climatic din Dubai s-a ajuns la un acord considerat istoric. Cele aproape 200 de țări participante au decis tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă.
Finlanda și Italia încearcă să împiedice restricțiile privind ambalajele de unică folosință
Finlanda și Italia au solicitat guvernelor care pregătesc poziții privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) să se opună restricțiilor severe privind ambalajele de unică folosință, împreună cu obiectivele propuse pentru reutilizare.
Litoralul românesc pierde teren. Milioane de tone de nisip au dispărut în mare, după furtunile puternice de pe litoral
Milioane de tone de nisip au dispărut în mare odată cu furtunile puternice, care au măturat litoralul la sfârșitul lunii trecute. Plajele înnisipate au pierdut chiar și 10 metri pe unele porțiuni, iar efectele se văd pe tot cordonul litoral.
Pinguinii din Antarctica, în pericol de dispariție pe fondul încălzirii globale
Continentul este fragil; oamenii de știință au marcat topiri uriașe în multe dintre platformele sale de gheață protectoare, iar un studiu recent a constatat că o mare parte din gheața sa este condamnată la o topire inevitabilă, chiar și în cazul unor reduceri mari ale emisiilor globale.
Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”
Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.
Pragul de 1,5°C de încălzire globală riscă să fie depăşit în 7 ani
Este "în prezent inevitabil" ca pragul de 1,5 grade Celsius de încălzire globală să fie depăşit "în mod constant pe parcursul mai multor ani" şi există o posibilitate din două ca acest lucru să se întâmple în doar şapte ani, au avertizat marţi oamenii de ştiinţă din cadrul Global Carbon Project.
România a intrat în Alianţa Solară Internaţională. Țara noastră se alătură statelor care vor energie curată
România se alătură alianței internaționale care promovează extinderea folosirii energiei solare. Președintele Klaus Iohannis participă la evenimentul care are loc în Dubai, unde a susținut un discurs pe această temă.
Primul centru regional Returo, inaugurat la Bonțida. Centrul de sortare a ambalajelor face parte din Sistemul de Garanție-Returnare
A fost inaugurat primul centru regional de numărare și sortare a ambalajelor, la Bonțida, cu trei zile înainte ca România să implementeze Sistemul de garanție-returnare.
Cine plătește pentru atenuarea schimbărilor climatice: 45% dintre români nu vor să dea 1.000 de dolari pentru investiții
Deși mulți români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, prea puțini sunt dispuși să plătească pentru a reduce impactul acestora, arată un raport al Băncii Mondiale.
Summitul COP28: Liderii lumii vor căuta măsuri pentru stoparea încălzirii globale
La Conferința ONU pentru schimbări climatice, COP28, care va începe pe 30 noiembrie, în Dubai, subiectul fierbinte va fi limitarea încălzirii globale, peste limita de 1,5 grade Celsius, și metodele pe care le avem la dispoziție pentru a face acest lucru.
Sute de oameni mor anual din cauza poluării, în Europa. Agenția de Mediu susține că nimeni nu respectă standardele
Calitatea aerului se îmbunătățește continuu în Europa, dar nivelurile de poluare sunt încă prea ridicate. Acesta este avertismentul emis de Agenția Europeană de Mediu într-un ultim raport.
Agenția de mediu a UE avertizează: Nivelurile de poluare atmosferică din Europa sunt "încă prea ridicate"
Cea mai recentă evaluare a sănătății privind calitatea aerului, publicată vineri, subliniază că toate cele 27 de state membre ale UE nu reușesc să respecte propriile standarde, ca să nu mai vorbim de cele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
UE adoptă noi norme pentru reciclarea ambalajelor. Anual, un european generează 190 kg de deșeuri
Mai puține ambalaje și mai puține deșeuri. Este doleanța Parlamentului European, care a adoptat noi norme prin care consumatorii sunt încurajați să reutilizeze și să recicleze electrocasnice, telefoane mobile și alte produse.
Primul weekend de iarnă în România aduce fulgi de zăpadă și în București. Cod galben de ninsori și vânt în Munții Banatului
În intervalul 17 noiembrie, ora 20:00 - 18 noiembrie, ora 8:00, va fi în vigoare un Cod galben vânt, ninsori şi viscol în zona Munţilor Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali.
Unic în România. Stație de încălzire cu apă geotermală, inaugurată la Oradea
Construcția acestei staţiii termice geotermale a fost realizată pe durata a 16 luni, de o asociere de trei firme și are o valoare de 3,8 milioane de euro. Din această sumă, contribuţia Municipiului Oradea este de 2,1 milioane de euro.
Imagini spectaculoase: Munții Bucegi, vizibili din București. Care e explicația fenomenului
Munții Bucegi au fost vizibili din București în această dimineață. Cei care i-au fotografiat susțin că niciodată nu s-au văzut atât de clar. Și pentru cei din redacția Euronews România, imaginea lor a fost spectaculoasă.