MEDIU
Soarta Veneției în mâinile autorităților. Orașul ar putea fi înghițit de apă până în 2100, din cauza schimbărilor climatice
Pentru a evita acest scenariu catastrofal evocat de oamenii de ştiinţă, Oraşul Dogilor încearcă să sensibilizeze generaţiile tinere cu privire la protecţia lagunei, un ecosistem foarte fragil ameninţat de schimbările climatice.
Un iceberg uriaș s-a desprins de Antarctica. Ce spun cercetătorii britanici despre fenomen
Un iceberg uriaș, de dimensiunea orașului Londra, s-a desprins duminică de Antarctica. Blocul de gheață de peste 1.500 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, însă fenomenul nu a fost cauzat de schimbările climatice, spun cercetătorii britanici.
Cod galben de precipitaţii şi viscol în zone din 12 judeţe până duminică seara
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o atenţionare Cod galben de precipitaţii şi viscol valabilă până duminică seara în zona montană şi submontană a Olteniei şi Munteniei şi în Carpaţii Meridionali.
ANALIZĂ: Fenomenele extreme ar putea deveni noua normalitate în Europa. Cum a fost afectat continentul de schimbările climatice în 2022
Din Irlanda până în Croația și din Arctica până în Marea Mediterană, Europa a avut parte de episoade de vreme extremă în 2022, iar experții avertizează că fenomenele extreme ar putea deveni o nouă normalitate.
VIDEO | Gunoaiele periculoase din jurul Capitalei amenință sănătatea bucureștenilor
O echipă Euronews a încercat să vadă dacă în jurul Bucureștiului sunt astfel de resturi care amenință viața. Au găsit tone de gunoaie toxice într-un singur loc. Paznicii unui domeniu privat de la marginea Bucureștilui au încercat să oprească demersul jurnalistic.
Care sunt peștii de apă dulce ce conțin un nivel ridicat de chimicale permanente. Avertismentul cercetătorilor
Bibanul și somnul de apă dulce conțin aceeași cantitate de substanțe chimice permanente, cât este regăsită în apa băută de o persoană în decursul unei întregi luni, au avertizat autorii unui studiu realizat recent.
Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în 2022
Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în 2022, crescând pentru al şaptelea an consecutiv, în timp ce Mediterana a fost marea cu cel mai rapid ritm de încălzire, factori care amplifică riscul de fenomene meteorologice extreme.
Poluare ridicată în primele zile ale anului. Încălzirea rezidențială și traficul excesiv cresc nivelul de poluare pe timpul iernii
Lunile de iarnă sunt cele mai poluante și asta s-a văzut și pe senzorii de înregistrare din Capitală. Primele zile ale anului au adus creșteri semnificative ale indicilor de calitate a aerului.
Ghețarii, pe cale de dispariție. Două treimi dintre ghețari se vor topi până la sfârșitul secolului
Ghețarii dispar într-un ritm mai accelerat decât au apreciat oamenii de știință până acum. Un nou studiu publicat de revista Science a calculat câți ghețari sunt în pericol din cauza încălzirii globale.
Vreme neobișnuit de caldă în Europa. Stațiunile de schi, obligate să închidă din cauza lipsei zăpezii
Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului a afectat sezonul de schi în majoritatea țărilor europene. Iar turiștii sunt puși în situația să renunțe sau să-și reprogrameze vacanțele.
Un fotograf, la bordul unui avion vechi de 60 de ani, încearcă să suprindă în imagini frumusețea ghețarilor, înainte să dispară
Bărbatul zboară deasupra calotei glaciare cu un avion vechi de aproape 60 de ani, ca să surprindă cât mai multe detalii, care nu pot fi văzute din satelit și care vor oferi informații generațiilor viitoare, când ghețarii nu vor mai exista.
Fenomen neobișnuit în București. Ce spun meteorologii despre faptul că a nins doar în anumite zone
A nins în Capitală pentru prima dată în acest sezon, chiar în ziua în care a început iarna astronomică. S-a așternut un strat subțire de zăpadă, însă doar în anumite cartiere din nordul Bucureștiului, în timp ce în sudul orașului nu a căzut niciun fulg.
Transportul maritim renunță la motoarele diesel pentru cele electrice
Navele sunt printre cei mai mari poluatori din lume. Pentru a le înlocui, este necesar să se găsească alternative la motoarele diesel tradiționale. Având în vedere că schimbările climatice sunt în prim-planul industriei, companiile testează apele cu soluții sustenabile.
GALERIE FOTO. Cum arată planeta la finalul anului 2022, din cauza schimbărilor climatice
Jurnaliștii de la Associated Press au surprins în fotografii felul în care planeta s-a schimbat în anul 2022, din cauza schimbărilor climatice și, implicit, impactul pe care acestea le au asupra multor vieți omenești.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind o amplă reformă a pieței carbonului
Dreptul de a polua gratuit al industriaşilor va lua sfârşit, emisiile legate de încălzire şi de maşini vor fi taxate, va fi înfiinţat un fond social pentru tranziţie - sunt doar câteva dintre prevederile unui acord la care s-a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Raport: Deșeurile anuale de plastic produse de Amazon ar putea înconjura lumea de 800 de ori
Amazon a generat anul trecut peste 300 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje din plastic, potrivit unui nou studiu. Potrivit unui raport realizat de organizația de apărare a oceanelor Oceana, amprenta de plastic a Amazon a crescut cu aproape o cincime (18%) între 2020 și 2021.