Energia solară în Europa a crescut cu aproape 50% în 2022, arată un nou raport al grupului industrial SolarPower Europe, potrivit Euronews.
Țările din UE au înregistrat anul acesta o cantitate record de 41,4 GW de energie solară - suficientă pentru a alimenta echivalentul a 12,4 milioane de locuințe. Aceasta reprezintă o creștere de 47% față de cei 28,1 GW din 2021.
Într-un an, capacitatea de a genera energie din această sursă regenerabilă a crescut cu 25%.
„Cifrele sunt clare. Energia solară oferă un colac de salvare pe fondul crizelor energetice și climatice. Nicio altă sursă de energie nu crește atât de rapid și de fiabil ca energia solară”, spune Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe.
Iar creșterea energiei solare nu dă semne de încetinire. Agenția Internațională pentru Energie afirmă că UE trebuie să acumuleze aproximativ 60 GW de energie solară în 2023 pentru a compensa deficitul de gaze rusești.
Care sunt țările UE care folosesc cea mai multă energie solară?
Germania a obținut mai multă energie solară decât orice altă țară din blocul comunitar, adăugând aproape 8 GW în 2022. Țara este pe primul loc de la începutul anilor 2000, dar a înregistrat un impuls important în ultimul an, deoarece prețurile ridicate la energie au făcut din sursa de energie regenerabilă o soluție rentabilă.
Ea a fost urmată îndeaproape de Spania (7,5 GW), care a înregistrat o creștere de 55% a instalațiilor solare în 2022. Acest lucru s-a datorat, în parte, creșterii numărului de panouri solare pe acoperișuri și crizei energetice.
Urmează Polonia (4,9 GW), Țările de Jos (4,0 GW) și Franța (2,7 GW).