MEDIU
Centura Verde, mai aproape de realitate. Proiectul prevede ca toate pădurile de lângă București să fie protejate
A fost depus în Parlament un proiect de lege care prevede ca pădurile din jurul Bucureștiului să fie protejate și ca tăierile prin care se exploatează economic lemnul să fie interzise.
VIDEO. Cel mai mare tricou de rugby din lume, expus pe stadionul Arcul de Triumf. A fost făcut din patru tone de materiale
Cel mai mare tricou din lume, o replică a echipamentului echipei naţionale de rugby a României, a fost expus, sâmbătă, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti. Articolul a fost omologat şi de Cartea Recordurilor.
Eclipsă hibridă de soare, fenomen astrologic rar. Mii de oameni s-au adunat pentru a urmări evenimentul
Fenomen astronomic rar, nemaivăzut de un deceniu. 20.000 de mii de cosmologi, astronomi și simpli amatori s-au adunat în nord-vestul Australiei pentru a fi martorii unui eveniment special: o eclipsă solară hibridă, adică o îmbinare între o eclipsă inelară și o eclipsă totală de soare.
Grupurile de mediu dau în judecată UE pentru etichetarea gazului și a energiei nucleare drept investiții "verzi"
Greenpeace și alte organizații de mediu vor acționa marți în instanță Comisia Europeană, încercând să anuleze normele Uniunii Europene prin care energia nucleară și gazele naturale sunt clasificate drept investiții favorabile pentru climă.
Poluarea aerului ne afectează sănătatea chiar și înainte de a ne naște. Cazuri de avorturi spontane din cauza noxelor
Poluarea aerului ne afectează sănătatea chiar și înainte de a ne naște, dar și pe tot parcursul vieții, arată un studiu realizat de Imperial College London (ICL). Cercetătorii au avertizat despre cât de dăunătoare pot fi particulele fine (PM 2.5) și noxele produse de autovehicule.
Studiu: Energia verde, în plină ascensiune. Sectorul eolian și solar vor asigura, în 2040, 75% din energia verde
Consumul de combustibili fosili pentru producerea de energie a atins un nivel record la nivel mondial în anul 2022, potrivit unor studii independente. Specialiștii cred că acesta a fost momentul de cotitură după care va urma declinul combustibililor tradiționali și expansiunea energiei verzi.
Primele "stații de schimb de baterii" pentru mașinile electrice se deschid în Europa. Ce avantaje sunt
Uniunea Europeană speră să aibă 30 de milioane de vehicule electrice cu emisii zero pe drumurile sale până în 2030 și intenționează să interzică vânzările de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035.
Regiunile europene afectate de temperaturi extreme în 2022 se pregătesc pentru un nou an de secetă
Anul trecut, în unele părți ale Europei, seceta a fost atât de severă încât rezervele de apă potabilă au fost limitate. O iarnă cu puține precipitații a fost urmată de una dintre cele mai secetoase veri înregistrate vreodată, în timp ce valurile de căldură au cuprins întregul continent.
12 zimbri vor fi lăsați liberi în Munții Făgăraș. Ei vin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia
A fost nevoie de mai bine de șase luni, pentru ca zimbrii să capete calitățile necesare animalelor sălbatice, să ia contact cu mediul și să învețe să interacționeze cu speciile autohtone. O echipă Euronews România a mers în inima munților pentru a vedea condițiile de adaptare zimbrilor la libertate.
Săptămâna Verde în școli. Toate instituțiile de învățământ din România trebuie să facă activități de mediu cu elevii
Mai multe ONG-uri vin cu programe educative pentru elevi în această perioadă, fie în școli, fie în natură. Experții de mediu spun că este important ca elevii să învețe de mici să protejeze mediul înconjurător.
Ar putea apărea o criză a uleiului de gătit, pe fondul cererii de noi biocombustibili
Un boom mondial al biocombustibililor ar urma să provoace o criză de uleiuri vegetale, utilizate pentru gătit şi din ce în ce mai mult pentru a propulsa camioanele şi avioanele, ceea ce va intensifica dezbaterea cu privire la alimente versus combustibil,
Robo-shark: Robotul care poate colecta 21.000 de sticle de plastic într-o zi
Richard Hardiman a avut prima dată ideea unui robot de curățare a apei după ce a văzut doi bărbați care se chinuiau să prindă gunoaiele din barca lor în orașul său natal. Inspirat de gura largă a rechinului-balenă compania lui Richard, Ran Marine, a creat WasteShark.
UE va finanța două proiecte care încurajează mobilitatea verde din România cu aproape 16,3 milioane de euro
Comisia Europeană a anunţat miercuri că 26 de proiecte din 12 state membre, printre care se numără şi România, au fost selecţionate pentru a beneficia de subvenţii în valoare de 188,8 milioane de euro pentru a finanţa construcţia de puncte de încărcare şi staţii de alimentare cu hidrogen.
Doar 13 țări și regiuni din lume au aerul curat. În București, concentrația de poluanți depășește de peste trei ori nivelul admis
Aproape toate cele 131 de state și regiuni incluse în raport, adică 90%, au o calitate a aerului sub indicatorii recomandați de Organizația Mondială a Sănătății. Concentrația de microparticule fine, cel mai periculos poluant, a depășit în aceste cazuri nivelul de cinci micrograme pe metru cub.
Soluția pentru o factură mai mică la electricitate. Sistemele cu panouri fotovoltaice, una dintre modalitățile de a deveni prosumator
Într-un context economic influențat de creșterile prețurilor din energie și consecințele încălzirii globale, apar tot mai multe alternative pentru încălzirea locuințelor și micșorarea costurilor.
Pericolele din adâncuri. Sute de mii de viețuitoare marine mor anual prinse în plase de pescuit abandonate pe fundul Mării Negre
Sute de mii de viețuitoare marine mor anual prinse în plase de pescuit abandonate pe fundul Mării Negre. Vorbim de tone de unelte pescărești, adevărate capcane care îi pun în pericol chiar și pe scafandri sau pe turiști.
Ghenele-tobogan, desființate în Capitală, până în 2025. Rata de reciclare a Bucureștiului este de aproximativ 11%
Ghenele tubulare din blocuri, mai cunoscute drept tobogane, vor fi desființate până în 2025 în Capitală, iar în locul lor vor fi amenajate zone pentru colectarea separată. Mulți bucureșteni se plâng de faptul că va fi un efort în plus.
STUDIU. Cantitățile de plastic care ajung în oceane s-ar putea tripla până în 2040, în lipsa unor măsuri
Cantităţile de plastic care ajung în oceanele de pe Terra ar putea să ajungă la un nivel "fără precedent" în raport cu anul 2005 şi s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare, potrivit unui studiu. .
Viitorul fără mașini: Cel mai lung tunel pentru biciclete din Europa își propune să reducă problema traficului într-un oraș norvegian
Orașul norvegian Bergen se pregătește să deschidă cel mai lung tunel din lume construit special pentru pietoni și biciclete. La 15 aprilie 2023, tunelul de 2,9 km va fi deschis publicului cu evenimente de alergare și ciclism.
ONU aprobă un tratat pentru protejarea biodiversității în oceane
Un cadru actualizat pentru a proteja viața marină în regiunile din afara apelor de frontieră naționale, cunoscute sub numele de marea liberă, a fost în discuție timp de peste 20 de ani. Însă eforturile anterioare de a ajunge la un acord au fost blocate în mod repetat.
Creșterea nivelului mării: amenințarea mai puțin vizibilă care poate duce la dispariția unor state
Creșterea nivelului global al mării este mai puțin vizibilă cu ochiul liber decât multe alte efecte ale schimbărilor climatice. Dar aceasta, ca și alte probleme, s-a accelerat semnificativ în ultimele decenii.
UE amână votul final pe interzicerea motoarelor cu combustie. Disensiuni tot mai mari în rândul statelor membre
Statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri dimineață să amâne votul de ratificare a unei interdicții la nivelul UE privind vânzarea de mașini noi cu motoare cu combustie până în 2035.
Producătorii şi comercianţii de băuturi care nu se înscriu în Sistemul de Garanție-Returnare vor plăti amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei
Producătorii/importatorii şi comercianţii de băuturi au obligaţia să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.
Care sunt regiunile europene cele mai expuse riscului de inundații
Un nou studiu a dezvăluit care sunt țările europene cele mai expuse riscului schimbărilor climatice. Milano, Veneția, Anvers, Hanovra și Lille se numără printre cele mai vulnerabile orașe din Europa, potrivit Cross Dependency Initiative.