O mare parte din gheața care acoperă Groenlanda prezintă schimbări nemaivăzute în ultimii 1000 de ani, arată oamenii de știință. Mostrele extrase le-au permis cercetătorilor să afirme, pe baza bulelor de oxigen stocate în straturile de gheață, că deceniul 2001 – 2011 a fost cel mai cald din ultimii 1000 de ani.
„Am constatat că deceniul 2001-2011 a fost cel mai cald din ultimii 1.000 de ani", a declarat Maria Hörhold, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven, Germania, potrivit The Washington Post. Ținând cont că din 2011 tendința de încălzire globală a continuat, rezultatul cercetătorilor ar putea reprezenta de fapt o subestimare.
Studiul sugerează că în acest moment avem de-a face cu un proces de topire pe termen lung. Efectele în lanț pot fi devastatoare, ținând cont că Groenlanda conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul oceanului planetar cu peste 6 metri.
Studiul mai arată că, în comparație cu întregul secol XX, această parte a Groenlandei, regiunea din centru și nord, este astăzi cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai caldă. Cercetarea a fost publicată în revista „Nature”.
„Acest lucru nu schimbă ceea ce știam deja despre încălzirea din Groenlanda și despre creșterea nivelului oceanelor. Cu toate acestea, se adaugă la gravitatea situației. Aceasta este o veste foarte proastă pentru Groenlanda și pentru noi toți”, a spus Isabella Velicogna, glaciolog la Universitatea California.