Un fotograf entuziast încearcă să suprindă în imagini frumusețea ghețarilor, înainte să dispară. Bărbatul zboară deasupra calotei glaciare cu un avion vechi de aproape 60 de ani, ca să surprindă cât mai multe detalii, care nu pot fi văzute din satelit și care vor oferi informații generațiilor viitoare, când ghețarii nu vor mai exista.
Efectele încălzirii globale nu se văd nicăieri mai clar decât printre gheţari.
Garrett Fisher, pilot și fotograf: „Gândiți-vă că peste 100-200 de ani, cei mai mulți dintre ei vor dispărea sau dimensiunea lor se va reduce drastic.”
Garrett Fisher are 41 de ani și este expert în industria financiară
Garrett Fisher are 41 de ani și este expert în industria financiară. La 17 ani, Garett și-a luat certifcatul de pilot și a petrecut ani de zile documentând ghețarii din America de Nord și Europa, din buzunarul propriu. Vara aceasta și-a petrecut-o pe cerul de deasupra Norvegiei, făcând poze dintr-un avion cu un motor vechi din 1965, pe care l-a restaurat.
Garrett Fisher, pilot și fotograf: „Este dificil să zbori cu o aeronavă de 100-150 de cai putere atât de sus din două motive. Pur și simplu nu este mult aer. Ajungi într-un punct în care motoarele cu piston nu pot face față. În al doilea rând, este o zonă unde vremea este rea, este extrem de frig și vânturile sunt foarte puternice.”
Alpii și-au pierdut aproximativ jumătate din volumul pe care-l aveau în 1900
Conform datelor Agenției Europene de Mediu, Alpii, de exemplu, și-au pierdut aproximativ jumătate din volumul pe care-l aveau în 1900, dar topirea a devenit evidentă după 1980, iar retragerea ghețarului nu se va opri.
Roderik van de Wal, profesor la Universitatea Utrecht din Olanda: „Știm că ghețarii au fost considerabil mai lungi în trecut, în timpul Micii Epoci de Gheață, și asta acum 150 de ani și, de atunci, ghețarii s-au retras. Aceasta este o consecință a schimbărilor climatice.”
Estimările aceleiași agenții arată că până în 2100, volumul ghețarilor europeni va continua să scadă, unii dintre ei chiar și cu 84%.