Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomen neobișnuit în București. Ce spun meteorologii despre faptul că a nins doar în anumite zone

A nins în Capitală, pentru prima dată în acest sezon, chiar în ziua în care a început iarna astronomică. S-a așternut un strat subțire de zăpadă, însă doar în anumite cartiere din nordul Bucureștiului, în timp ce în sudul orașului nu a căzut niciun fulg. Meteorologii spun că fenomenul „atipic” a apărut pe fondul unei inversiuni termice, la care se adaugă umiditatea crescută din zona lacurilor și a râurilor orașului. În ce privește prognoza de Sărbători specialiștii spun că sunt slabe șanse să avem un Crăciun cu zăpadă, pentru că în cea mai mare parte a țării vor fi temperaturi de primăvară.

Prima ninsoare din nordul Capitalei, din această iarnă

Locuitorii din nordul Capitalei au avut parte de prima ninsoare din această iarnă.

Femeie: „Îmi place, păcat că numai aici, de la Domenii, în rest, nu mai e nimic, dar mă bucur, e frumos, chiar vreau să fac niște poze pe stradă, când ajung la mine în cartier, în Pajura.”

Femeie: „Am fost după tura de noapte, sincer vă spun, că am ieșit afară și am văzut alb, am zis „Doamne”, m-am închinat, frumos. Am fost mai norocoși.”

O echipă Euronews România a fost pe Calea Griviței din Capitală, între Piața Mureș și Podul Grant. Într-o zonă s-a depus un strat de câțiva centimetri de zăpadă, însă la câțiva zeci de metri distanță nu s-a întâmplat acest lucru.

Meteorologii spun că fenomenul este unul atipic

Meteorologii spun că fenomenul este unul atipic. Deasupra Câmpiei Române s-a format un plafon de nori foarte aproape de pământ, astfel că a fost menținută la suprafața solului o temperatură scăzută, sub zero grade, iar în zonele cu lacuri, unde umiditatea este ridicată a apărut și ninsoarea. Din cauza fenomenului de inversiune termică, în zona de munte, temperaturile au fost mult mai ridicate, apoape de 10 grade Celsius.

Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu, ANM: „Amestecul dintre cele două mase de aer a determinat formarea acestei nebulozități cu plafonul apropiat de suprafața terestră, iar în anumite zone a apărut fulguiala sau ninsoarea, inclusiv în Capitală, cu alte cuvinte o situație mai atipică, în care avem parte de pătrundere caldă la înălțime și menținerea stratului rece la suprafață, inversiune termică, așadar, și acest fenomen care a apărut doar pe suprafețe mici, în anumite zone.”

Cei care speră să aibă parte de ninsoare de Sărbători trebuie să știe că în zilele următoare vremea se va încălzi. De Crăciun temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 15 grade, la nivelul întregii țări, cu peste 10 grade mai mari decât mediile multianuale. Pe 28-29 decembrie ar putea ninge la munte, însă pare că de Revelion vremea se va încălzi din nou, spun meteorologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE