MEDIU
Cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor în România. Recordul: 22,5 grade Celsius pe 18 ianuarie
Maxima absolută a fost înregistrată pe 18 ianuarie la Turnu Măgurele, 22,5 grade Celsius. Conform ONU, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii și încălzirea globală se accelerează.
Studiu: Temperatura oceanelor din toată lumea continuă să crească până la niveluri record
Un studiu recent arată că oceanele din toată lumea continuă să ajungă la temperaturi record, în condițiile în care anul 2022 a fost cel mai călduros din istorie, conform unui studiu recent, transmite joi agenţia Xinhua.
Mai sunt două săptămâni până la startul Sistemului de Garanţie-Returnare. Sistemul va colecta anual șase miliarde de ambalaje
Mai sunt două săptămâni până când producătorii, importatorii şi comerciaţii de băuturi îmbuteliate trebuie să se înregistreze online în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, anunță Ministerul Mediului.
USR îl cheamă marți în Parlament pe șeful Gărzii de Mediu pentru a da explicații despre "poluarea extremă" din București și Ilfov
Uniunea Salvaţi România îl va chema în Parlament, marţi, pe comisarul-sef al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, în condiţiile în care indicatorii arată în Bucureşti şi judeţul Ilfov condiţii de "poluare extremă", a anunţat preşedintele partidului, Cătălin Drulă.
Greenpeace dă în judecată Comisia Europeană pentru categoria „verde” în care au inclus gazul și energia nucleară
Greenpeace va acționa în instanță Comisia Europeană în legătură cu decizia instituției de a include gazul și energia nucleară pe lista UE de investiții care pot fi etichetate ca fiind "verzi", a declarat joi grupul de campanie.
Peșterile de gheață din Islanda sunt incredibile, dar ghețarii „se topesc ca și cum nu ar exista ziua de mâine”
„Peșterile de gheață” sunt un spectacol de admirat cu un albastru aproape nefiresc de pur. Vara, când ghețarul se retrage, acest peisaj înghețat se modifică, iar iarna apar noi peșteri. Schimbările climatice micșorează ghețarii islandezi mai repede decât se pot reface.
ONG-urile solicită Comisiei Europene să nu mai permită construirea de hidrocentrale oriunde
Peste 100 de ONG-uri de mediu cer ca energia hidrocentralelor să nu mai fie considerată energie verde. Activiștii au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită oficial acest lucru. Mai mult, activiștii cer statelor membre să nu mai construiască hidrocentrale în ariile protejate.
15 milioane de persoane, ameninţate de potenţialele inundaţii cauzate de lacurile glaciare, formate din cauza schimbărilor climatice
Inundaţiile masive cauzate de lacurile glaciare formate sau extinse ca urmare a schimbărilor climatice ameninţă cel puţin 15 milioane de persoane la nivel mondial.
Condițiile pentru care mașinile electrice ar putea avea prețul automobilelor pe benzină și diesel
Unul dintre avantajele mașinilor electrice este că, în ciuda creșterii actuale a prețurilor la energie, consumul pe care aceste automobile îl au este mai mic decât al celor alimentate cu combustibili fosili.
Curentul vegan ia amploare și în agricultură. Cum s-au transformat crescătorii de animale în cultivatori de alge, în Scoția
Pentru că agricultura este considerată o sursă majoră de gaze cu efect de seră, fermele prietenoase cu mediul au ajuns să fie premiate în Marea Britanie. De exemplu, în Scoția, unii crescători au renunțat la animale și s-au reprofilat în cultivarea de cereale sau chiar de alge.
Primul proces pentru climă din România. Un ONG a dat în judecată Guvernul pentru lipsa unui plan de mediu
Primul proces din România pentru combaterea schimbărilor climatice ar putea să aibă loc în perioada următoare. Un ONG a dat în judecată guvernul României pentru lipsa planurilor concrete când vine vorba de protecția mediului.
150.000 proiecte pentru panouri fotovoltaice vor putea fi finanțate din bugetul Ministerului Mediului
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanţa peste 150.000 proiecte.
Gunoaie aruncate pe câmp, ignorate de primărie. Proprietarii terenului din Dobroești plin cu deșeuri periculoase nu au fost găsiți
A trecut o săptămână de când o echipă Euronews a sesizat Garda de Mediu că există deșeuri periculoase pe un câmp de la marginea Capitalei. Controlul anunțat de Garda de Mediu nu a avut loc, iar proprietarii terenului nici măcar nu au fost găsiți.
Soarta Veneției în mâinile autorităților. Orașul ar putea fi înghițit de apă până în 2100, din cauza schimbărilor climatice
Pentru a evita acest scenariu catastrofal evocat de oamenii de ştiinţă, Oraşul Dogilor încearcă să sensibilizeze generaţiile tinere cu privire la protecţia lagunei, un ecosistem foarte fragil ameninţat de schimbările climatice.
Un iceberg uriaș s-a desprins de Antarctica. Ce spun cercetătorii britanici despre fenomen
Un iceberg uriaș, de dimensiunea orașului Londra, s-a desprins duminică de Antarctica. Blocul de gheață de peste 1.500 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, însă fenomenul nu a fost cauzat de schimbările climatice, spun cercetătorii britanici.
Cod galben de precipitaţii şi viscol în zone din 12 judeţe până duminică seara
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o atenţionare Cod galben de precipitaţii şi viscol valabilă până duminică seara în zona montană şi submontană a Olteniei şi Munteniei şi în Carpaţii Meridionali.
ANALIZĂ: Fenomenele extreme ar putea deveni noua normalitate în Europa. Cum a fost afectat continentul de schimbările climatice în 2022
Din Irlanda până în Croația și din Arctica până în Marea Mediterană, Europa a avut parte de episoade de vreme extremă în 2022, iar experții avertizează că fenomenele extreme ar putea deveni o nouă normalitate.
VIDEO | Gunoaiele periculoase din jurul Capitalei amenință sănătatea bucureștenilor
O echipă Euronews a încercat să vadă dacă în jurul Bucureștiului sunt astfel de resturi care amenință viața. Au găsit tone de gunoaie toxice într-un singur loc. Paznicii unui domeniu privat de la marginea Bucureștilui au încercat să oprească demersul jurnalistic.
Care sunt peștii de apă dulce ce conțin un nivel ridicat de chimicale permanente. Avertismentul cercetătorilor
Bibanul și somnul de apă dulce conțin aceeași cantitate de substanțe chimice permanente, cât este regăsită în apa băută de o persoană în decursul unei întregi luni, au avertizat autorii unui studiu realizat recent.