Lipsa zăpezii afectează culturile agricole. Prognoza extinsă indică o lună ianuarie fară zăpadă, cu temperaturi maxime permanent pozitive. Este posibil ca luna aprilie să nu mai aibă cele mai bune condiții favorabile pentru înființarea culturilor de primăvară, avertizează Agenția Națională de Meteorologie. De altfel, schimbările climatice ar putea modifica întreg calendarul agricol în Romania.
Fermierii se confruntă cu un deficit de precipitații din cauza secetei. Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că rezultatul ar putea fi modificările în calendarul agricol.
Elena Mateescu: „Dacă în prezent, cel puțin pentru culturile de toamnă, mă refer la orz sau grâu, vorbim de luna septembrie sau octombrie ca fiind cele mai favorabile luni. În viitor va trebui să decalăm acest calendar până la jumătatea sau spre finele decadei a doua a lunii noiembrie”.
Stratul de zăpadă oferă protecție culturilor agricole pe timp de iarnă. Acum, din cauza schimbărilor climatice, ninge tot mai rar în lunile decembrie și ianuarie. Până și pământul irigat este foarte uscat.
Fermierii se așteaptă ca anul 2023 să fie la fel de provocator.
Nicu Vasile, fermier: „2018 a fost cel mai bun an agricol al României. După care a venit 2019, acceptabil. 2020 a avut o secetă accentuată și la fel 2022. Discutăm de trei ani de deficit de apă. Și 2023 va fi un an extrem de dificil. Văd foarte mulți colegi care sunt la limita supraviețuirii. Inclusiv eu am primit adrese prin care ferme destul de mari și-au declarat falimentul”.
Cele mai mari probleme sunt în sud și în sud-estul țării
Elena Mateescu: „Vorbim de o rezervă favorabilă în jumătatea de vest a țării. Mă refer la Oltenia, Banat, Maramureș și jumătatea de vest a Transilvaniei. Și un deficit de precipitații semnificativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Moldovei. Acolo unde cantitățile de precipitații de la începutul anului agricol curent s-au situat sub mediile climatologice lunare”.
ANM anunță că vremea se va menține caldă pentru încă cel puțin trei săptămâni. Zăpadă va fi cel mai probil doar la munte, peste 1500 de metri. Temperaturile din toată țara ar putea să scadă spre finalul lunii ianuarie.