Jurnaliștii de la Associated Press au surprins în fotografii felul în care planeta s-a transformat în anul 2022, din cauza schimbărilor climatice și, implicit, impactul pe care acestea le au asupra multor vieți omenești.
Schimbările climatice sunt sesizabile cu fiecare imagine din locurile în care ploile nu au apărut, cu fiecare furtună zgomotoasă și cu inundațiile care au cuprins pământul, căldura sufocantă, chiar și în anotimpurile reci, și incendiile extinse pe sute de kilometri.
Milioane de oameni au fost obligați să își găsească un alt loc de trai, pe măsură ce multe zone ale lumii au devenit nelocuibile.
Sursă foto: The Associated Press
Potrivit oamenilor de știință, 2022 reprezintă un an care doar a prevestit un viitor și mai bogat în fenomene meteo extreme
În luna iulie, temperaturile foarte mari înregistrate în Europa au provocat un lanț de incendii devastatoare. În vestul Franței, mii de oameni și-au părăsit casele, iar în Spania zeci de incendii au fost scăpate de sub control.
În Grecia și Portugalia, mii de hectare de teren au fost arse.
Zeci de pompieri români au fost mobilizați în luna iulie în Grecia pentru a sprijini autoritățile elene prin activităţi de monitorizare şi stingere a incendiilor de pădure în zone din nordul Atenei.
Incendiile au influențat negativ și turismul
Turiștii au fost nevoiți să își planifice vacanțele în funcție de avertizările de călătorie emise în perioada verii, fiind multe zone cu risc crescut de incendii.
Odată cu incendiile, au existat și momente de căldură extremă. În Marea Britanie temperaturile au atins anul acesta 104 grade Fahrenheit (40,3 grade Celsius), un nou record pentru țară.
În timp ce lipsa ploii a provocat daune în multe locuri ale lumii, alte zone au fost complet transformate din cauza cantităților mari de precipitații. Uneori, aceeași regiune, într-o perioadă scurtă de timp, a trecut de la secetă, la potop - ceea ce oamenii de știință numesc „efect de lovitura de bici.” Acest lucru s-a întâmplat în anumite părți ale Parcului Național Yellowstone din SUA, în vară.
Zona cea mai grav afectată de inundații a fost Pakistan, cu o treime din suprafața țării aflată sub ape, milioane de oameni strămutați și cel puțin 1.700 de morți.
Multe țări au fost puternic lovite de furtuni. Uraganul Ian a lovit coasta Floridei, lăsând în urma sa pagube uriașe.
Oamenii au încercat să se pregătească pentru dezastrele naturii
Au existat și încercări de a se pregăti și de a face față mai bine inundațiilor. Spre exemplu, autoritățile chineze au dezvoltat „orașele burete”, în care se folosesc pavaje poroase și spații verzi pentru a absorbi apa și a reduce din efectele devastatoare ale inundațiilor.