Aproape 200 de țări au ajuns luni la un acord decisiv pentru a stopa degradarea mediului înconjurător la nivel mondial, angajându-se să protejeze, până la sfârșitul acestui deceniu, aproape o treime din terenurile și oceanele Pământului, anunță „The Washington Post”. Delegații, strânși în Canada, au luat decizia în cadrul summitului ONU privind biodiversitatea, numit COP15.
Extincția provocată de om
Obiectivul este acela de a stopa o extincție în plină desfășurare. Potrivit autoarei Elizabeth Kolbert, în prezent planeta se află în pragul celei de-a 6-a extincții (după extincțiile din Ordovician – aproximativ 440 de milioane de ani în urmă, Devonian – aproximativ 365 de milioane de ani în urmă, Permian – aproximativ 250 de milioane de ani în urmă, Triassic – aproximativ 210 milioane de ani în urmă și Cretacic – aproximativ 65 de milioane de ani în urmă). Spre deosebire de extincțiile din trecut, aceasta este provocată de om, prin activitățile sale. De aceea unii autori consideră că ne aflăm într-o nouă eră geologică – Antropocenul.
În prezent, aproximativ un milion de specii riscă să dispară pentru totdeauna, un eveniment de extincție în masă despre care oamenii de știință spun că este la fel de devastator ca și asteroidul care a distrus majoritatea dinozaurilor. Pierderea habitatului în urma defrișărilor, exploatarea speciilor, schimbările climatice, poluarea masivă și distrugerea cauzată de speciile invazive transportate de oameni de pe un continent pe altul, toate acestea determină o scădere abruptă a varietății de plante și animale pe planetă.
Obiectivele acordului
Națiunile au acum la dispoziție următorii opt ani pentru a-și atinge obiectivele. Statele lumii vor trebui să aibă încredere unele în altele pentru a proteja habitatele și pentru a direcționa sute de miliarde de dolari către conservare. „Aceasta este o piatră de hotar incredibilă pentru lume în ceea ce privește conservarea”, a declarat Brian O'Donnell, directorul grupului de conservare Campaign for Nature. „De sute de ani ne aflăm pe o cale care duce la distrugerea naturii, iar acest lucru poate marca un punct de cotitură”, a mai spus acesta.
Acordul pe 10 ani stabilește aproape două duzini de obiective. Angajamentul esențial este legat de conservarea a 30% din terenurile planetei, zone de coastă și zone oceanice până în 2030 – promisiune numită „30 până în 30”.
Obiectivul este unul ambițios, ținând cont că în prezent, doar o șesime din continente și a douăsprezecea parte din oceane beneficiază de o formă de protecție, potrivit Centrului Mondial de Monitorizare a Conservării din cadrul ONU.
Statele s-au angajat, de asemenea, să reducă riscul de utilizare a pesticidelor cu 50%. Populațiile de insecte înregistrează scăderi drastice în unele părți ale globului din cauza pesticidelor. Alte animale sunt dependente de respectivele insecte pentru supraviețuire, iar lucrul acesta generează efecte în lanț.
Rămâne de văzut în ce măsură liderii mondiali vor lua în serios aceste angajamente în următorul deceniu. În trecut, țările nu și-au atins obiectivele stabilite în cadrul unor acorduri similare.