Nu toți românii sunt afectați de zăpadă. Fermierii se bucură de ea. Iar zăpada din ultimele zile ar putea face ca această vară să fie mai puțin aridă, conform experților de mediu.
Vara anului trecut a fost cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani din Europa, iar asta s-a văzut și în România. Peste un milion de hectare de culturi au fost distruse din cauza căldurii în țara noastră.
Zăpada dă speranțe agricultorilor
Claudiu Davițoiu lucrează de o viață întreagă în agricultură. Seceta de anul trecut i-a afectat jumătate din recoltă, dar zăpada de acum îi dă speranță că anul acesta va fi mai bine.
Claudiu Davițoiu, fermier: „Zăpada care s-a pus acum, de vreo 15 cm, ea se topește încet. Toată apa din zăpadă se duce ușor în sol, nu bătătorește solul. Nu se evaporă, nu se scurge în altă parte. Deci toată apa ajunge în sol. Pentru grâu, orz, pentru culturile de toamnă e extraordinar de bine, că le ține și un pic acoperite.”
În Afumați, județul Ilfov, media precipitațiilor în fiecare an este de aproximativ 700 de l/mp. Dar anul trecut, din cauza secetei, aceasta a fost de 180 de litri în tot anul. În 2023 fermierii au deja un motiv de bucurie. Doar în luna ianuarie, precipitațiile au fost de 100 de l/mp.
Zăpada, importantă și pentru zootehnie
Zăpada are un rol protector pentru culturi, iar pământul este precum un burete care absoarbe apa, spun speciliștii.
Roxana Bojariu, meteorolog: „(N. red. Zăpada) izolează practic solul și culturile care sunt în stare de hibernare de episoadele de temperaturi foarte scăzute care pot să apară. Pe de altă parte, atunci când se topește, încarcă foarte eficient solul cu apă, reface foarte bine rezerva de apă.”
Zăpada este importantă nu doar pentru plante, dar și pentru zootehnie.
Claudiu Davițoiu, fermier: „Aveam o fermă de 1200 de capete. Între timp am mai redus, am ajuns la 800 de capete. Am redus efectivul din cauza faptului că anul trecut, 2022, a fost un an extraordinar de prost. N-am putut să producem furaje suficiente, n-am putut să producem cereale suficiente și am fost nevoiți să reducem efectivul.”
Fermierii spun că doar zăpada din ultimele zile reprezintă o cantitate suficientă de umiditate pentru semănarea din primăvară.
Roxana Bojariu, meteorolog: „Zăpada căzută acum sigur are un rol benefic în diminuarea riscului de secetă, pentru că a căzut în cantități mai mari exact acolo unde acum aveam reducerea rezervei de apă destul de puternică, pe partea de sud-est, est. Așa că e o zăpadă foarte bună pentru a reduce acest risc de secetă.”
Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii, conform unui raport ONU. Anul trecut au fost distruse un milion de hectare de culturi din cauza secetei.