PREȚURI
RETROSPECTIVĂ. Inflație, salarii și investiții. Ce a definit economia României în 2024 și cum ar putea arăta anul 2025
Încheiem unul dintre cei mai complicați ani din istoria recentă a țării noastre, cu multe schimbări, incertitudini și tulburări. Iar toate s-au văzut exact acolo unde ne doare mai tare: în buzunar. Facem radiografia anului 2024 din punct de vedere al economiei, și ne uităm către ce urmează.
Sărbătorile vin cu prețuri mai mari. În ultimul an, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 3%, iar brânzeturile, cu 4,8%
A început forfota în piețe pentru masa tradițională de Crăciun. Doar că unii clienți șovăie minute-n șir în fața tarabelor, din cauza prețurilor pe care cu greu și le permit.
Biletele de tren, mai scumpe. CFR Călători pune în funcțiune și patru trenuri noi București Nord – Brașov
De duminică, 15 decembrie, biletele de tren se scumpesc cu 4,6%. Responsabilii din cadrul Autorității pentru Reformă Feroviară spun că majorarea prețurilor biletelor este, de fapt, o actualizare la rata inflației.
Prețul uleiului de măsline este pe cale să scadă la jumătate, susține cel mai mare producător mondial
Una dintre cele mai dificile perioade pentru industria uleiului de măsline se apropie de sfârșit și va duce la scăderea prețurilor la jumătate din maximul lor istoric în următoarele luni, potrivit Deoleo din Spania.
Temperaturile scăzute aduc aglomerație la vulcanizări. Prețul schimbării anvelopelor pentru iarnă variază între 140 și 200 de lei
Odată cu primele semne ale iernii se aglomerează și vulcanizările. Managerii au angajat mai mulți oameni sau chiar au deschis noi puncte. Schimbarea anvelopelor costă între 140 și 200 de lei, în funcție de modelul mașinii.
Prețul alimentelor la nivel global, în creștere. Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prețul alimentelor la nivel global a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Mâncăm scump și nesănătos. Global, prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Conform analizei, uleiurile vegetale s-au scumpit cel mai mult: cu 7,3% față de luna trecută.
Prețul carburanților din România a crescut. Cu cât s-a scumpit un plin de benzină sau de motorină
Comparativ cu luna septembrie, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 3.3%, ceea ce înseamnă ca un plin, adică 50 de litri, costă acum cu 11.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.
Toate alimentele românești ar putea avea adaosul comercial plafonat, spune Ministerul Agriculturii, în timp ce comercianții transmit un avertisment
Ministerul Agriculturii ia în calcul să plafoneze adaosul comercial pentru toate alimentele produse în România. În acest moment, adaosul este plafonat pentru 17 categorii de produse de bază, cum ar fi pâinea albă, carnea de pui sau uleiul de floarea-soarelui.
Prețul cărnii de porc ar putea să crească înainte de sărbători și cu 15%, avertizează asociațiile crescătorilor de porcine
Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată. Pe pieţele mondiale, untul european se tranzacţiona la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de 2023.
ANPC începe lupta cu fenomenul „Shrinkflation”. Produsele care au un gramaj mai mic, dar prețul neschimbat vor fi semnalate la raft
O cantitate mai mică, la același preț. Autoritățile vor să combată fenomenul Shrinkflation, așa că de azi a intrat în vigoare ordinul ANPC prin care operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii despre produsele a căror cantitate a fost redusă, dar pentru care plătesc la fel.
Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, publicat în Monitorul Oficial. Ce trebuie să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse
Într-o lună de acum înainte, vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat.
Spaniolii renunță la folosirea uleiului de măsline în favoarea celui de floarea-soarelui, pe fondul creșterii prețurilor
Uleiul de floarea-soarelui a devenit cea mai populară alegere în gospodăriile spaniole, depășind uleiul de măsline, care a fost mult timp un element esențial al dietei mediteraneene.
România, locul patru la prețul energiei în UE. Țara noastră a plătit prețul maxim al energiei pe piața spot
Vineri, țara noastră a cumpărat electricitate cu 108 euro pe megawatt oră, în medie, la fel ca Bulgaria, al patrulea cel mai mare preț spot din Uniunea Europeană, după Italia, Grecia și Polonia.
Prețuri mai mari pentru cafea, ciocolată sau fructe exotice, din cauza schimbărilor climatice. Cele mai mari creșteri au fost în Croaţia, România şi Bulgaria
Cafeaua, ciocolata sau fructele exotice ar putea deveni produse de lux. Recoltele de boabe de cafea sau cacao afectate de schimbările climatice au dus la prețuri mult mai mari la rafturi, iar acest lucru se resimte deja și în România.
Masa caldă pentru angajații din România, tot mai scumpă. Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta
În România există trei tipuri de angajatori: cei care nu oferă niciun ban pentru masa de prânz, cei care dau o indemnizație fixă de hrană și angajatori care oferă companiei tichete de masă ce pot ajunge și la 40 de lei pe zi.