Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apa potabilă, mai scumpă în provincie. În București și Ploiești se înregistrează printre cele mai mici prețuri din țară

Bucureștenii plătesc printre cele mai mici prețuri pentru apă potabilă, în timp ce județul Prahova conduce la nivel național cu prețuri aproape double. Diferența o fac investițiile în modernizare.

Dacă ne uităm doar la câteva regiuni din țară, observăm fluctuații mari de preț de la o zonă la alta pentru apă potabilă și canalizare, cele mai mari tarife se înregistrează în Prahova și Iași. Prețuri din București și Ploiești sunt printre cele mai mici din țară. 

„La vremurile pe care le trăim, par prețuri normale și comparând cu ce e în țară. De exemplu, eu am casă undeva în provincie și plătesc mai mult decât în București”, spune un locuitor al Capitalei. 

Constanța, printre orașele cu cele mai mari tarife

Pe de altă parte, constănțenii se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate prețuri pentru apa potabilă. „Vara consum mai mult”, declară un localnic, sugerând că diferențele de costuri devin mai accentuate în lunile toride.

Stere Carapale, administrator de bloc: „În 2025, de la 7,34, s-a făcut 7,95+TVA= 8,66, numai apa. Canalizarea, de la 6,56 s-a făcut 7,18. Plus TVA-ul, a devenit 7,83.” 

Într-un răspuns pentru Euronews România, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice explică de ce, în anumite zone ale țării, prețurile pentru apă potabilă și canalizare sunt mai ridicate decât în altele. De exemplu, în cazul județului Prahova, cu cele mai mari prețuri, strategia de tarifare este gândită în așa fel încât să acopere costurile investițiilor europene în modernizare.  În plus, legislația românească prevede recuperarea integrală a costurilor pentru furnizarea serviciilor de apă și canalizare.

Prețurile cele mai mici există acolo unde operatorii au investit în automatizarea și optimizarea sistemelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE