PREȚURI
Cresc prețurile în UE, inflația a crescut la 3,4%. România, locul doi la inflație în Uniunea Europeană în luna decembrie
Lucrurile nu s-au schimbat însă în bine pentru România: țara noastră continuă să rămână la coada clasamentului la capitolul inflație: 7% în decembrie, a doua cea mai ridicată din blocul comunitar.
Cele mai mari scumpiri și ieftiniri decembrie 2022 - decembrie 2023. Prețul detergenților a crescut cel mai mult
Banca Națională se așteaptă ca, în prima parte a acestui an, inflația să înceapă un trend crescător, pe fondul creșterilor de TVA și accize, lucru care s-a întâmplat de la 1 ianuarie.
Experții au analizat creșterile fiscale din 2024 și trag o concluzie dură: "Cheltuielile reale sunt cu 10-20% mai mari"
Dan Schwartz, economist: "Sunt doar măsuri populiste. Gândiți-vă numai la trâmbițata plafonare a adaosului comercial. A fost plafonat la câteva produse. Care a fost urmarea imediată? A crescut adaosul comercial la produsele neplafonate".
RETROSPECTIVĂ 2023. Falimentul Euroins, prețurile alimentelor și deficitul bugetar au marcat anul economic 2023
2023 a fost un an așteptat de mulți români: după doi ani în care prețurile au explodat până la niveluri nemaiîntâlnite, inflația a ajuns acum la mai puțin de jumătate din cât era la finele anului trecut.
Cât vor plăti românii pentru masa de Crăciun în 2023. Topul țărilor cu cele mai mari scumpiri ale alimentelor înaintea sărbătorilor de iarnă
Românii vor plăti cel mai puţin pentru mâncarea tradiţională de Crăciun, echivalentul a mai puţin de 18 euro, în timp ce francezii sunt în top cu o notă de plată de 81,79 de euro.
Cresc prețurile la asigurările pentru locuințe. Atât polițele obligatorii, cât și cele facultative, vor continua să se scumpească
Asigurările pentru locuințe țin pasul cu inflația și ar putea să să devină și mai scumpe, potrivit specialiștilor. În continuare cei mai mulți proprietari evită până și polițele obligatorii pentru că amenzile sunt mici și legea rareori se aplică.
Preţurile alimentelor în UE au continuat să crească în 2023. Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri
După creşterile substanţiale înregistrate în 2022, preţurile alimentelor în Uniunea Europeană au continuat să crească şi în 2023, chiar dacă la unele produse creşterile au fost mai lente decât în 2022.
Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită. Ciolacu: ”Este o decizie legitimă”
Guvernul vrea să prelungească măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o propunere prin care această schemă să poată continua.
Chiriile, o provocare pentru studenți. Prețurile ridicate îi obligă pe aceștia să lucreze part-time
Chiriile în marile centre universitare au crescut cu până 23% doar într-un an, arată datele din piața imobiliară. Cererea pentru cămine este mare și locuri sunt insuficiente, așa că studenții spun că sunt nevoiți să lucreze part-time pentru a face față unei chirii într-un oraș mare din România.
Radu Oprea, ministrul Economiei: Dacă vrei sa faci sport, poți și fără să mergi la sală. Care e reacția managerilor de săli de fitness
În timp ce statul încearcă să adune mai mulți bani din taxe și impozite la buget, ministrul Economiei, Radu Oprea, le recomandă românilor care nu vor vrea să plătească în plus la sala de sport, să se antreneze în parc.
Prețul produselor tradiționale și bio va crește. Antreprenor: ”Se fură din buzunarul consumatorului”
TVA-ul va crește în cazul Produselor bio, cele tradiționale sau cele protejate, ceea ce înseamnă că vor apărea noi scumpiri la raft. Producătorii de alimente tradiționale au vorbit la Euronews România despre modul în care vor fi afectați de noile modificări fiscale.
În 2024, țigările se vor scumpi. România are printre cele mai mari prețuri la țigări, raportat la puterea de cumpărare
Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru un pachet de țigări, începând cu anul viitor. Măsurile fiscale, care prevăd, printre altele, și creșterea accizelor la produsele din tutun vor scumpi pachetul de țigări cu aproximativ un leu.
Specialiștii estimează o scumpire carburanților cu până la 10 la sută în această toamnă
Predicția se bazează pe creșterea cotației barilului de petrol. Cotația benzinei a crescut în ultima săptămână cu 53 de dolari și a ajuns la peste 1000 de dolari pentru o tonă. Și cotația motorinei a depășit 1000 de dolari după ce a crescut în ultimele zile cu 75 de dolari.
Marea ieftinire e scumpă la vedere. Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Nu ne mai permitem plafonarea, vor fi scumpiri
Nu ne mai permitem să ținem adaosul comercial plafonat și probabil vor urma scumpiri, în perioada următoare, la rafturi. Este anunțul Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.
Marea ieftinire a alimentelor. Oficialii anunță extinderea listei produselor cu preț redus
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a anunțat că ar putea fi prelungită Ordonanța prin care se plafonează adaosul comercial la anumite alimente și că ar putea fi extinsă și lista produselor cu adaos comercial limitat.
Trei europeni din zece se declară într-o situaţie financiară precară. 46% din oameni au renunţat să îşi mai încălzească locuinţele
Trei europeni din zece declară că se află într-o situaţie financiară precară, ceea ce îi face să renunţe la unele necesităţi de bază, precum a mânca atunci când le este foame sau a-şi încălzi locuinţa, relevă un barometru publicat miercuri în Franţa.
Uleiul de măsline, noua atracție pentru hoții din Spania, pe fondul exploziei prețurilor
Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni în cel mai mare producător mondial de ulei de măsline.