Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul uleiului de măsline este pe cale să scadă la jumătate, susține cel mai mare producător mondial

Una dintre cele mai dificile perioade pentru industria uleiului de măsline se apropie de sfârșit și va duce la scăderea prețurilor la jumătate din maximul lor istoric în următoarele luni, potrivit Deoleo din Spania.

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume preconizează o scădere a prețurilor, după ce industria a înregistrat prețuri record la începutul anului din cauza secetei legate de schimbările climatice asupra recoltei și al ratelor ridicate ale dobânzilor și inflației.

Preț dublu pentru uleiul de măsline

În UE, prețurile uleiului de măsline au crescut cu 50% față de anul precedent, iar în Regatul Unit au urcat cu 150% comparativ cu sfârșitul anului 2021.

În Spania, unde se află aproape jumătate din producția mondială de ulei de măsline, doi ani consecutivi de secetă au limitat recoltele de măsline, provocând o creștere a prețurilor la nivel mondial, scrie euronews.com.

Se așteaptă o recoltă mult mai bună în sezonul 2024-2025

Deoleo, producătorul unor mărci de ulei de măsline precum Bertolli și Carbonell, se așteaptă la o recoltă mult mai bună în sezonul 2024-2025.

„Perspectivele sunt pozitive pentru următoarele luni, deoarece se preconizează că piața va începe să se stabilizeze și că normalitatea va fi restabilită treptat, pe măsură ce noua recoltă progresează și oferta crește”, a declarat Miguel Ángel Guzmán, director de vânzări la Deoleo, pentru CNBC. El a adăugat că criza nu s-a încheiat în totalitate, deoarece există încă tensiuni în ceea ce privește prețurile anumitor uleiuri de măsline de înaltă calitate, cum ar fi Extra Virgin.

Compania se așteaptă ca prețurile să scadă la jumătate din nivelurile record înregistrate la începutul anului.

Grecia se luptă cu o secetă prelungită

„Relaxarea prețurilor la origine este de așteptat să înceapă între noiembrie, decembrie și ianuarie, cu condiția ca condițiile meteorologice și de recoltare să rămână stabile în următoarele săptămâni”, potrivit Guzmán, citat de CNBC.

Între timp, alte țări mediteraneene se confruntă cu perspective mixte. Grecia se luptă cu o secetă prelungită, ceea ce risipește speranțele unei recolte bogate. Turcia, care a devenit anul trecut al doilea mare producător mondial de ulei de măsline, estimează o recoltă record de 475.000 de tone de ulei de măsline.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE