Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul carburanților din România a crescut. Cu cât s-a scumpit un plin de benzină sau de motorină

Comparativ cu luna septembrie, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 3.3%, ceea ce înseamnă ca un plin, adică 50 de litri, costă acum cu 11.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Și motorina e mai scumpă decât în urmă cu o lună. Prețul mediu al unui litru a crescut cu 2.3%, ceea ce înseamnă că un plin de motorină costă astăzi cu 8 lei mai mult.

Scumpirile nu se opresc aici, pentru că de anul viitor comercianții mici de carburant vor plăti o taxă care se va reflecta în prețul de la pompă.

Modificarea Codului Fiscal care ar duce la scumpirea carburanților și gazelor în 2025

Începând din 2025, va intra în vigoare o modificare a Codului Fiscal prin care companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri. În prezent, doar marii jucători din piață care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro plătesc această taxă.

Experții din domeniu spun că tot consumatorii vor fi cei care vor simți efectele modificării legislative. Potrivit Asociației Energia inteligentă, cele mai multe companii de petrol, gaze și carburanți au o cifră de afaceri foarte mare și profit foarte mic, motiv pentru care impozitul total care va include și noua taxă va fi mai mare decât câștigul pe care unele dintre aceste firme îl obțin, iar în această situație companiile respective ar intra în faliment.

Alternativa va fi ca prețurile combustibililor și gazelor naturale să fie majorate, mai spun experții.

Așadar, consumatorii vor fi cei afectați. Asociația Energia inteligentă amintește că această modificare legislativă, adoptată de Camera Deputaților, a fost respinsă de Senat, de Guvern și de Consiliul Economic și Social.

Pe de altă parte, inițiatorii modificării legislative spun că firmele din domeniu cu afaceri de peste 50 de milioane de euro au găsit până acum o portiță pentru a nu a achita taxa de 0,5% din cifra de afaceri, respectiv și-au împărțit business-ul în mai multe afaceri mai mici.

În plus, pragul de 50 de milioane de euro prevăzut până acum în legislație crea discriminare în piață între jucătorii mari din domeniu și cei mici sau nou intrații pe piață, mai spun inițiatorii modificării legislative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE