Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ridicarea plafonării la energie ar putea dubla facturile pentru cei care au consum mic. Cum arată simulările

Facturile la energie electrică s-ar putea dubla pentru cei care au consum mic după ridicarea plafonării prețului energiei de la 1 aprilie. Liberalizarea i-ar putea avantaja pe cei care consumă mai mult. Ei ar putea plăti mai puțin.

Judecătoriii CCR au declarat neconstituțională supraimpozitarea marilor producători de energie. Din banii strânși de la aceștia din urmă, statul susținea schema de plafonare, care ține prețurile energiei pentru consumatori foarte jos, de aproape trei ani.

Ridicarea plafonării la energie ar putea dubla facturile pentru cei care au consum mic

Alina Manolache, jurnalist Euronews: „Ca să știm cât ar putea să fie factura la energia electrică, dacă nu vom mai avea schema de plafonare, trebuie să ne reamintim ce presupune ea. La un consum de sub 100 de kw pe oră, prețul este foarte mic, ceea ce înseamnă o factură aproximativă de 68 de lei.

Pentru un consum mai mare, de până la 255 KWh, avem un tarif un pic mai mare, cu o factură care depășește cu puțin 204 lei. Iar pentru cei care consumă peste 255 kwh, facturile diferă, pentru că depind foarte mult de ce preț pune furnizorul de energie electrică pe care îl are fiecare.

Dacă nu vom mai avea schema de plafonare, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă, vom avea tarife între 1,03 lei și 1,15 lei/KWh, ceea ce înseamnă aproape o dublare pentru cei ce consumă acum sub 100 KWh, un preț ceva mai mare, de 280 de lei pentru cei care consumă sub 255 KWh și undeva la 330 de lei pentru cei care au acum un consum de peste 255 KWh.

De ce ne punem problema aceasta? Pentru că judecătorii CCR au decis că supraimpozitarea producătorilor mari de energie nu este constituțională, ceea ce înseamnă că statul trebuie să dea banii înapoi. Asociația Energia Inteligentă spune că e undeva la 30 de miliarde de lei, cu tot cu TVA, o sumă pe care ministrul Sebastian Burduja o contestă.

Pe de altă parte, se pune întrebarea: dacă statul nu va mai lua bani de la marii producători, atunci de unde va susține schema de plafonare? Lucru pe care îl făcea până acum. În plus, Comisia Europeană ne spune, de ceva vreme, că schema de plafonare trebuie eliminată din aprilie 2025."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE