Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă cu românii care nu își pot plăti facturile la energie, în 2025, și cu schema de plafonare a prețului

Plafonarea prețului energiei pentru consumatorii casnici s-ar putea prelungi și după aprilie 2025, când expiră schema care este acum în vigoare.

Ministrul Energiei: „Românii care cu adevărat nu își pot plăti aceste facturi vor avea tot sprijinul din partea Guvernului”. Negocieri cu Comisia Europeană

La ora actuală, este în vigoare o schemă de plafonare a preţurilor la energie, ce urmează să expire pe 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România, Bulgaria și Grecia au cerut Comisiei Europene să permită în continuare suprataxarea companiilor energetice cu profit mare, astfel încât să existe bani pentru compensarea facturilor și după această dată. Însă, nimic nu este garantat.

Pentru cei vulnerabili, sigur va fi găsită o soluție, a promis ministrul, fără să precizeze exact care ar putea fi soluția.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Aceste facturi au rămas și rămân plafonate până la nivelul lunii aprilie, până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin. […] Actuala schemă e valabilă pentru toată lumea, în funcție de nivelul de consum, inclusiv martie anul viitor. În discuțiile cu Comisia Europeană, tocmai constatând situația de pe piața energiei europene va fi una dintre solicitările noastre să putem continua aceste forme de sprijin. Pentru că trebuie aprobate și de Comisia Europeană”, a spus Burduja.

„Dacă nu se admite acest punct de vedere și trebuie să intervenim pe această schemă, garanția pe care noi o dăm este că românii care cu adevărat nu își pot plăti aceste facturi vor avea tot sprijinul din partea Guvernului României, așa cum l-au avut și până acum. Cum va arăta exact definiția acestui consumator vulnerabil, din perspectiva consumului energetic - nu știu, nivelul de consum, mărimea gospodăriei, nivelul de venit, eficientizarea energetică a locuinței și alte criterii - vor fi definite într-un grup de lucru interministerial pe care l-am pornit. Avem un memorandum în avizare interministerială și undeva în luna ianuarie vom avea toate datele pentru modul cum va continua această schemă”, a mai adăugat el, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE