PREȚURI
Masa caldă pentru angajații din România, tot mai scumpă. Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta
În România există trei tipuri de angajatori: cei care nu oferă niciun ban pentru masa de prânz, cei care dau o indemnizație fixă de hrană și angajatori care oferă companiei tichete de masă ce pot ajunge și la 40 de lei pe zi.
Regulile împotriva fenomenului Shrinkflation, ușor de ocolit. În dreptul produselor cu gramajul scăzut ar putea apărea afișe informative
Potrivit unui ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului, comercianții vor fi obligați să atenționeze la raft atunci când gramajul unui produs a scăzut, în vreme ce prețul a rămas la fel.
Carnea de vită, în topul scumpirilor din luna aprilie: Banca Mondială propune scumpirea acestui tip de carne și ieftinirea celei de pasăre
Carnea de vită este unul dintre produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie, potrivit datelor de la Insititul Național de Statistică. Iar prețul ar putea crește și mai mult, dacă o recomandare a Băncii Mondiale va fi pusă în aplicare.
1 Mai - start în sezonul estival, cu sold-out în multe hoteluri. 1.500 de euro pe noapte, cea mai scumpă cazare. Cât costă mâncarea și care sunt stațiunile preferate
Peste 10.000 de euro a plătit un turist pentru vacanța de 1 Mai și de Paște, la un hotel de 4 stele, din Mamaia. Sezonul începe și cu taxe de stațiune pentru turiști, dar și cu noi cheltuieli pentru organizatorii de evenimente pe plajă.
Peștele, din ce în ce mai scump. Soiurile autohtone din Marea Neagră se găsesc cu greu în magazine
Este ultima dezlegare la pește din acest post al Paștelui. Magazinele de profil și-au făcut aprovizionarea cu diverse sortimente, de apă sărată sau dulce. Lipsește însă peștele autohton, din Marea Neagră, care în multe galantare a fost înlocuit cu cel de import.
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe parcursul anului 2022.
Distracția costă la malul mării. Peste 10 mii de euro a plătit un turist ca să petreacă vacanța într-un hotel de lux din Mamaia
În ciuda vremii de afară, sezonul estival stă să înceapă pe litoral, unde peste 200 de unități de cazare vor fi deschise pentru turiști. În topul rezervărilor se află Mamaia, urmată de Costinești și Vama Veche.
Cantitate mai mică, același preț. Practica, denumită shrinkflation, impune mai multă transparență în comerțul francez
În Franța, comercianții trebuie să anunțe dacă au redus cantitatea produselor, pentru a menține prețul. Practica, denumită shrinkflation, este o metodă de a scumpi mascat produsele.
INS: Urmează două luni de scumpiri. Ce spun specialiștii despre creșterile de prețuri în industrie și comerț
Urmează majorări de prețuri în aproape toată economia, până în luna mai, estimează managerii chestionați de Institutul Național de Statistică. Costuri mai mari sunt prognozate în industrie, comerț și construcții.
Vacanțele devin tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un sejur pentru o familie cu un copil
Vacanțele în familie sunt mai scumpe anul acesta și în țară, și în străinătate. Cel puțin 2.000 de euro costă un sejur pentru o familie cu un copil la un hotel de patru stele într-o stațiune din afară, dar și la noi ar fi nevoie de echivalentul acestei sume pentru un pachet all inclusive.
Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită, până la finalul anului. Propunere: Magazinele să fie închise în weekend după ora 13:00
Produsele de bază vor avea adaosul comercial plafonat, până la finalul anului. Asta au decis, marți, deputații, în calitate de for decizional. Proiectul merge la promulgare.
Cresc prețurile apartamentelor în orașele europene. În București, cumpărătorii au nevoie de 96 de salarii medii pentru o locuință
Deși prețurile apartamentelor au crescut în ultimul an în țara noastră, Bucureştiul rămâne unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor. Pentru un apartament în capitala României, cumpărătorii au nevoie, în medie, de 96 de salarii medii.
Dulciurile din ciocolată se scumpesc. Prețurile la cacao s-au dublat în mai puțin de 3 luni
Prețurile dulciurilor pe bază de ciocolată vor crește din nou. Măsura vine ca urmare a dublării cotaţiilor futures la cacao din ultimele trei luni. Acest lucru îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie primă în altă parte, transmite Bloomberg.
Proiect: Fără plafonarea prețurilor la energie din 2026. Prețurile de vânzare a energiei și gazelor scad de la 1 aprilie
Românii vor plăti în continuare electricitatea și gazele naturale la prețuri plafonate și după expirarea actualei scheme subvenționate de guvern, la 1 aprilie anul viitor. După această dată, autoritățile anunță o perioadă de tranziție de un an către liberalizarea pieței de energie.
Ce mai putem cumpăra de 100 de lei din lista lui Marcel Ciolacu. Prețul unor produse s-a dublat față de octombrie 2023
Produsele de pe bonul de cumpărături al premierului își schimbă prețul de la o lună la alta. Jurnaliștii Euronews monitorizează în continuare prețurile alimentelor pe care le-a pus pe lista de cumpărături premierul României în octombrie anul trecut.
Carnea de miel, cu 20% mai scumpă de paște. Fermierii spun că din cauza secetei de anul trecut sunt stânele sunt mai sărace
Carnea de miel și de ied va fi mai scumpă cu cel puțin 20% de Paște, spun ciobanii. Asta pentru că sunt mai puține animale față de anul trecut. De vină ar fi seceta de astă-vară, care a lăsat pășunile fără suficientă iarbă, iar oile și caprele au rămas gestante mai târziu.
Reducerea risipei alimentare în România. Magazinele, obligate să reducă prețul alimentelor sau să le doneze
Camera Deputaților a adoptat proiectul potrivit căruia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
România ar putea avea cea mai mare inflație din UE. Analist: Avem prețuri europene și salarii românești
Creșterile de taxe aplicate de la începutul anului și indexarea pensiilor au ”reinflamat inflația” în România. ”Probabil, Eurostat va confirma acest lucru că va fi cea mai mare din Europa în luna ianuarie”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, în direct la Euronews România.