Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unde votezi pe 9 iunie. Cum afli la ce secție de votare ești arondat pentru alegerile locale și europarlamentare

Românii sunt chemați la urne, duminică, 9 iunie, pentru a vota la alegerile europarlamentare și locale. În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate alegătorilor în funcție de domiciliu și adresa de reședință.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 7 dimineața și se vor închide seara, la ora 22. În caz excepțional, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59, în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

Cum găsesc secția de votare?

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.

După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Puteți găsi harta secțiilor de votare din România și din străinătate pe registrulelectoral.ro.

Unde votez pe 9 iunie

Potrivit votcorect.ro, la alegerile din 9 iunie alegătorii pot vota:

  • în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024.
  • în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).
  • pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor, dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea alegerilor (până pe 10 aprilie, inclusiv).
  • pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

Pe scurt:

  • La alegerile europarlamentare 2024, dacă în ziua alegerilor nu te afli în localitatea de domiciliu sau reședință, poți vota la orice secție de votare.
  • La alegerile europarlamentare 2024, dacă ești plecat din țară, poți vota la orice secție de votare organizată de statul român în străinătate.
  • La alegerile locale 2024, poți vota doar pe teritoriul țării și numai în localitatea de domiciliu sau de reședință. 

Pot vota la orice secție de votare la alegerile locale și europarlamentare?

În cadrul alegerilor locale se poate vota unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reşedinţei. Nu se poate vota în străinătate la alegerile locale, explică site-ul expertforum.ro. La alegerile locale există liste speciale complementare, pe care sunt incluşi cetăţenii UE cu reşedinţă în România, care pot vota în cadrul acestui scrutin. 

La alegerile europarlamentare, dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu sau de reședință sau sunteți plecat din țară, puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Unde votez la alegerile locale dacă am viză de flotant?

Românii care locuiesc în altă localitate față de adresa de buletin au nevoie de viză de flotant pentru a putea vota la alegerile locale din 9 iunie. Viza de flotant se face pentru o persoană care locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă decât cea din buletin.

Alegătorii care și-au stabilit reședința într-o altă localitate electorală înaintea alegerilor locale pot face o cerere pentru a vota pe liste permanente în circumscripția respectivă.

Alegătorii care au o nouă adresă de reședință, înscrisă pe viza de flotant, și nu s-au înscris în Registrul Electoral pot vota pe liste suplimentare în circumscripția respectivă (de reședință, adresa din viza de flotant), explică expertforum.ro.

Unde votez dacă sunt în străinătate

La alegerile din 9 iunie, românii aflați în străinătate pot vota numai în cadrul scrutinului pentru alegerea europarlamentarilor. Nu se poate vota în străinătate pentru alegerile locale.

În afara țării vor fi organizate 915 secții de votare. Secțiile sunt organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, iar numărul lor de anul acesta este "mai mult decât dublu" faţă de scrutinul din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată AICI.

Ce fac odată ce am ajuns în secția de votare

Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta documentul de identitate și va semna pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, în dreptul numelui său. Va primi apoi ștampila și cinci buletine de vot.

Alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

În București, buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primarul de sector;
  • unul pentru consiliul local al sectorului;
  • unul pentru primarul general al municipiului București;
  • unul pentru lista Consiliul General al Municipiului București.

În restul țării, buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primar;
  • unul pentru lista consiliului local;
  • unul pentru președintele consiliului județean;
  • unul pentru lista consiliului județean.

În cabina de vot nu este permis fotografiatul și filmatul.

Documentele necesare pentru a vota în România

Autoritățile române au stabilit că, la alegerile din 9 iunie, poți vota cu un act de identitate valid, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

În țară nu se poate vota cu pașaportul simplu turistic, ci doar cu cartea de identitate sau alt document echivalent, a explicat președintele AEP, Toni Greblă. "Cu paşaportul simplu nu pot vota deoarece, probabil, legiuitorul a vrut să evite. Paşaportul simplu, în acelaşi timp, se află la cetăţean, ca şi cartea de identitate şi atunci el trebuie să aleagă şi este cel mai simplu ca în ţară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără paşaportul simplu turistic".

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE