Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul de vot pe 9 iunie. La ce oră se închid secțiile de votare în București și în țară

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pe 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare 2024. În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare și alte 915 în străinătate. 

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

La ce oră se închid secțiile de votare în București și în țară

Programul de vot pentru alegerile din 9 iunie 2024 a fost anunțat de președintele Autorității Electorale Permanente. Astfel, secțiile de votare se vor deschide la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22:00. În cazuri excepționale, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59, în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

La alegerile locale 2024, se poate vota doar pe teritoriul țării și numai în localitatea de domiciliu sau de reședință. La alegerile europarlamentare 2024, dacă în ziua alegerilor nu te afli în localitatea de domiciliu sau reședință, poți vota la orice secție de votare.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.

După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Programul de vot pentru românii din străinătate

Pentru românii din străinătate, votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și se încheie la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59, explică MAE în Ghidul alegătorului român din străinătate

Românii aflați în străinătate pot vota numai pentru alegerile europarlamentare, nu și pentru alegerile locale. Lista secțiilor de votare din străinătate a fost publicată de Ministerul Afacerilor Externe și poate fi consultată mai jos. 

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE