Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă cu persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală. Peste 1.200 de incidente sau fapte ilegale, într-o lună de campanie, potrivit MAI

1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, cu o medie de aproximativ 43 evenimente pe zi, au fost semnalate încă de la începutul campaniei electorale, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Tot ea a transmis că cei care continuă campania electorală vor fi trași la răspundere.

Ce se întâmplă cu persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare s-a încheiat oficial sâmbătă, 8 iunie, la ora 07,00. Prin urmare, nimic din tot ce înseamnă promovare electorală - lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip - nu mai este permis.

Persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală pot fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

Deși nu au fost evenimente grave, au fost totuși incidente sau fapte ilegale, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

„De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente pe zi, faţă de 46 evenimente pe zi la alegerile anterioare. Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare - locale din anul 2020 şi europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%.

Din totalul de 1.250 de incidente semnalate, 71 sunt în curs de verificare şi 158 nu s-au confirmat. 160 de sesizări nu au fost de competenţa MAI aşa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene”, a declarat Dajbog, potrivit Agerpres.

Cele mai frecvente sesizări au fost legate de distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale, posibile fapte de corupere a alegătorilor şi afişarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE