Alegerile locale, în 2024, au loc mai devreme de patru ani de la precedentul scrutin, care a fost pe 27 septembrie 2020. În acest context, a apărut și întrebarea ”când își încep primarii și consilierii locali mandatele, după alegerile din 9 iunie”?
Alegerile locale din 2020 au fost organizate în luna septembrie, și nu în luna iunie sau în preajma acestei perioade, din cauza pandemiei COVID-19. Din acest motiv, în iunie 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la data de 1 noiembrie 2020, pentru a permite organizarea scrutinului, ducerea până la capăt a mandatelor și preluarea funcțiilor de către noii aleși.
Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că ”mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”. Astfel, în absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.
Acest lucru implică automat și faptul că primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni de mandat după scrutinul din 9 iunie, înainte ca noii aleși votați să preia funcțiile.
”Rămân câteva luni de mandat pe care, în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să le ducă până la capăt. Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce înseamnă alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final și trebuie să ne referim și la faptul că în România alegerile locale pentru primării, consilii județene au avut loc în luna iunie și odată cu pandemia s-a produs acest decalaj”, a explicat și președintele PNL, Nicolae Ciucă, în luna februarie, în conferința de presă comună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, în care a fost anunțată decizia de comasare a alegerilor.
Ce se întâmplă cu aleșii locali care candidează din partea altui partid
Aleșii locali care au candidat în 2020 din partea unui partid și anul acesta candidează din partea altei formațiuni politice nu își vor pierde mandatul deținut. Acest lucru a fost decis prin ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor locale şi europarlamentare.
Art. 33. - (1) Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dețin un mandat de ales local, se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze, în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h), art. 193 alin. (2), respectiv art. 204 alin. (2) lit. j), după caz, din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, mandatul deținut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, în condițiile prevăzute de art. 34.
(2) Persoanele care au candidat în condițiile alin. (1) și care au fost declarate alese, pot fi validate, depun jurământul și intră în exercițiul mandatului, conform art. 34, sub condiția apartenenței acestora la partidul politic din partea căruia au candidat sau pe listele cărora au fost alese.
La alegerile locale din 9 iunie 2024 s-au înscris 207.389 de candidați. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.