La alegerile de astăzi, în Belgia va merge la urne o nouă categorie de vârstă. Este vorba de tinerii de 16 și 17 ani. Reducerea restricțiilor de vârstă adaugă în jur de 270.000 de tineri din Belgia la numărul total de votanți.
Belgia și Germania s-au alăturat Austriei, Greciei și Maltei, permițând tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile din 9 iunie.
Trei tipuri de alegeri în Belgia
Alegerile europene au loc în Belgia astăzi, în același timp cu alegerile federale și cele regionale. Votul este obligatoriu pentru cetățenii belgieni cu vârsta de cel puțin 16 ani.
Pentru Parlamentul European, belgieni vor alege 22 de membri. În Belgia, există trei circumscripții electorale, alcătuite ținând cont de structurile regionale ale comunităților lingvistice.
Circumscripția de limbă neerlandeză - 13 locuri. Alegătorii din Regiunea Flandra și alegătorii din Bruxelles care optează să voteze pentru candidații de pe listele de limbă neerlandeză.
Circumscripția francofonă - 8 locuri: Regiunea Valonia și alegătorii din Bruxelles care aleg să voteze pentru candidații de pe listele francofone.
Circumscripția germanofonă - 1 loc.
Totodată, astăzi, au loc și alegerile federale, în cadrul cărora se aleg membri pentru Camera Reprezentanților și Senat. În cadrul alegerilor regionale, sunt aleși deputați pentru Parlamentul flamand, Parlamentul valon, Parlamentul Bruxelles-Capitala și Parlamentul pentru Comunitatea de limbă germană
În Belgia, la vot de la 16 ani
În 2022, Parlamentul federal belgian a extins dreptul de vot pentru alegerile europene la tinerii de 16 și 17 ani.
Cu toate acestea, la 20 iulie 2023, Curtea Constituțională a anulat această lege în măsura în care face ca dreptul de vot al tinerilor de 16 și 17 ani să depindă de cerința de a depune o cerere de înscriere pe lista electorală.
Legea din 25 decembrie 2023 dă curs acestei hotărâri: atât tinerii belgieni în vârstă de 16 și 17 ani pot participa la alegerile pentru Parlamentul European, cât și tinerii alegători europeni care s-au înscris.
Printr-o hotărâre din 21 martie 2024, Curtea Constituțională a decis că și minorii trebuie să fie supuși obligației de a vota la 9 iunie 2024.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.