Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova: Record de votanți, la europarlamentare. Românii de peste Prut sunt cei mai activi din diaspora la secțiile de vot

Românii din Republica Moldova sunt cei mai activi din diasporă la secțiile de vot pentru europarlamentare. Până acum, peste 40 de mii de oameni s-au prezentat la urne.

Astăzi, sunt așteptați la alegeri aproape un milion de cetățeni români din Republica Moldova, unde au fost deschise 52 de secții de votare. Românii de peste Prut votează pentru a-i alege pe reprezentanții României în următorul legislativ european.

Alegerile vin într-un context extrem de important pentru Republica Moldova, care este în prezent țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Până la ora 18,00 au votat duminică, la alegerile locale, 6.975.010 de alegători (38,5%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 3.294.019 de alegători, iar în mediul rural 3.680.991 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 39.626 de alegători. Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului german Olaf Schoz se clasează abia pe locul 3 la alegerile europene de duminică, situându-se în urma conservatorilor şi a extremei drepte, potrivit sondajelor realizate de televiziunile publice, transmite AFP.

Potrivit exit-pollurilor realizate la ieşirea de la urne pentru posturile ARD şi ZDF, SPD a obţinut 14% din voturi, în timp ce conservatorii - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) - s-au clasat pe primul loc, cu 29,5-30% din sufragii, iar Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), s-a situat pe poziţia a doua, cu circa 16% din sufragii.

În rândul partenerilor de coaliţie ai lui Scholz, Verzii au înregistrat cel mai prost rezultat electoral, scăzând de la 20,5% în 2019 la 12% în actualul scrutin, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură pentru ei înaintea alegerilor naţionale de anul viitor.

Comparativ cu alegerile europene din 2019, SPD a pierdut 1,8 puncte procentuale (obţinuse 15,8% în 2019), conservatorii au câştigat 0,6 puncte procentuale (avuseseră 28,9% în 2019), iar AfD a câştigat 5,5 puncte procentuale (de la 11% în 2019, la 16,5% la actualul scrutin).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE