În afara granițelor trăiesc și muncesc aproape cinci milioane de români care speră în continuare pentru România. Cu inima rămasă încă la mii de kilometri distanță de locul unde rațiunea le-a spus că le este mai bine, conaționalii noștri din diaspora, au mers la vot.
David Dănilă este unul dintre românii care au votat în străinătate. A plecat din București pe 15 ianuarie, a parcurs până acum 11.000 de km prin Europa cu bicicleta, trecând prin 21 de țări. Astăzi a votat la Belfast și a povestit, la Euronews România, cum a decurs procesul de votare în Irlanda de Nord.
David Dănăilă: ”Procesul de votare în Belfast a decurs foarte bine, totul a funcționat perfect, am venit, oamenii, m-au primit cu brațele deschise, cum s-ar spune și am fost primit într-un mediu foarte, foarte, foarte frumos. Am apucat să votez un foarte fericit că am avut ocazia să să întâlnesc oameni atât atât de minunați. Este foarte important să votăm pentru că este în mâinile noastre viitorul nostru, dar și a celor care vor veni după noi. Noi nu luăm alegerile doar strict pentru noi, luăm alegeri care țin loc și pentru generațiile viitoare, dar ci pentru comunitatea care poate nu are acces la o secție de votare. Sunt persoane care nu știu sau nu își permit să voteze, iar noi suntem responsabili să facem asta.”
Alți români, aflați în Marea Britanie, au votat cu gândul la tinerii care pleacă din România.
”Aș vrea să îmbunătățească viața tinerilor, acești tineri să poată să găsească locuri în țara lor, să muncească pentru țara lor, să aducă un plus valoare țării lor. Mulți tineri în momentul actual își consumă tinerețea în străinătate, ceea ce nu e ușor pentru ei”, spune o femeie.
”Să fie mai capabili, mai puțin corupți și să aducă un aport mai mare asupra cetățenilor”, a menționat un cetățean.
Deși unii sunt mai pesimiști, au venit totuși astăzi la secția de votare pentru a-și „face datoria” spun ei.
”Nu așteptăm absolut nimic de la nimeni. Dacă nu muncim și dacă nu ne chinuim să facem un țel în viață, absolut nimic nu realizăm. Sper ca toți românii să facă o alegere cât mai bună!”, a explicat un cetățean.
Andreea Salvage, președintele secției de votare 563 Hull, Marea Britanie: ”Oricine poate vota, nu trebuie să figureze pe o listă anume. Atâta vreme cât locuiești sau ești întrecere, chiar vizitezi acest oraș, poți veni și să votezi fără probleme. Oamenii consideră că încă este datoria lor să-și facă probleme sau să-și ducă la capăt responsabilitatea de român, chiar dacă locuiesc în afara granițelor. Până la urmă, fiecare dintre noi avem membri ai familiei care au rămas în țară și de care ne-am dori într-un fel sau altul să să știm că sunt... eu știu... cineva are grijă de ei.”
Aproape 1.000 de secții de votare sunt în întreaga lume pentru ca românii să-și poată exercita dreptul de vot.