Trei candidați la Primăria Capitalei și-au prezentat soluțiile pentru extinderea spațiilor verzi din București. Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja au răspuns, într-un interviu realizat de comunități de mediu, la 10 întrebări ale societății civile legate de 10 teme de mediu ale Bucureștiului.
Cursa pentru înverzirea Bucureștiului
Legislația națională prevede ca, pentru fiecare locuitor, să existe cel puțin 26 de metri de spații verzi. Bucureștiul nu a ajuns nici măcar la jumătatea drumului, având doar nouă metri pătrați. Activiștii de mediu le-au cerut candidaților să-și prezinte soluțiile.
Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei: „În primul rând, noi trebuie să nu mai pierdem spațiu verde. Din fericire, am reușit să blocăm acele PUZ-uri de sector în mare măsură, am mai fi pierdut încă 600 de hectare. Asta e o chestiune. A doua chestiune este că primăria poate să răscumpere acele spații verzi private, primăriile pot să răscumpere, dar avem o problemă pe care trebuie să o corectăm în legea 24 și în grila notarială”.
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei: „Mi-aș dori o mai mare grijă pentru parcurile existente, pentru ceea ce se întâmplă în Herăstrău și în Cișmigiu, parcuri care sunt în subordinea Primăriei Capitalei și care, din păcate, nu au fost întreținute foarte bine în acești ultimi ani de zile. În paralel, cred că este nevoie, în afară de amenajarea peisagistică a acestor parcuri frumoase din Capitală, și de noi spații verzi, atât în ceea ce privește cele care țin de municipalitate, dar și de primăriile de sector, care în ultimii ani au făcut pași destul de consistenți pentru a planta noi arbuști, pentru a avea spații verzi frumoase, primitoare, și flori, nu doar gazon sau copaci și, de asemenea, și să-i stimulăm și premiem pe cetățenii care fac astfel de lucruri, nu doar în folosul lor, ci pentru frumusețea orașului”.
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: „Noi am propus în planul pentru București un parc nou, Parcul Pădurea Băneasa. Conform codului silvic, se poate transforma în parc. Un parc nou în zona Parcului Izvor, legat cu Palatul Parlamentului și mai departe până la Academia Română. Ne dorim cât mai multe parcuri între blocuri și nu blocuri în parcuri, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în Capitală. Primăria Generală, împreună cu primăriile de sector, are posibilitatea să facă aceste pocket park-uri la distanțe scurte de locurile unde bucureștenii trăiesc, astfel încât să aibă acces la spații verzi, la o plimbare scurtă de casă”.
Realizatorii interviului au analizat și programul candidatului PUSL, Cristian Popescu Piedone. Acesta conține inițiative în domenii precum protejarea spațiilor verzi, îmbunătățirea calității aerului și urbanismul responsabil. Însă, comunitățile de mediu critică lipsa detaliilor concrete, a termenelor clare. Piedone nu a dat curs invitației de a participa la discuția despre un București mai verde.