Securitatea în Uniunea Europeană este una dintre temele care domină dezbaterile între politicienii care candidează la alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie, în contextul în care războiul din Ucraina se poartă la granițele UE de aproape doi ani și jumătate.
În studioul Euronews România, Dan Barna, candidat din partea USR la alegerile europarlamentare, a pledat în favoarea creării unei armate europene, în vreme ce Dacian Cioloș, candidat din partea REPER, a propus creșterea investițiilor în domeniul Apărării. De asemenea, Siegfried Mureșan, candidat din partea PNL consideră că este nevoie de un fond european pentru securitate și apărare, iar Iuliu Winkler, candidat din partea UDMR, este de părere că UE are nevoie de achiziții publice comune și de un comisar european pentru Apărare.
Dan Barna (USR) propune crearea unei armate europene. ”Rusia a investit milioane de euro în propagandă europeană”
Dan Barna, candidat din partea USR la alegerile europarlamentare: ”E un război la granița UE. Nu mai este un război în Africa profundă sau în Orientul Mijlociu. Este un război cu care ne confruntăm și pe care l-am trăit cu toții din momentul în care Putin a declanșat agresiunea în Ucraina. Din această perspectivă, singura opțiune pe care o avem ca țară este solidaritatea Europeană care a funcționat foarte bine.
Este una dintre provocările viitorului Parlamentului European - să păstreze acest mesaj de solidaritate cu Ucraina. De asta e important ca oamenii să meargă să voteze pe 9 iunie.
E important ca forța extremiștilor să fie una cât mai mică pentru că Rusia a investit milioane de euro în propagandă europeană. A prins mai mult sau mai puțin în diverse state. O miză majoră este ca acea componentă democrată să aibă o majoritate stabilă.
Revenind la industria de apărare, trebuie să facem ceea ce am promis pentru că am angajat un buget de 2,5% din PIB pe apărare.
Necesitatea e la nivel european e să construim această armată europeană încât să existe o capacitate internă a Europei, tocmai în perspectiva îndoielilor legate de cât de consistentă va rămâne implicarea SUA pe frontul european. Vedem că ambele tabere - și republicanii, și democrații - garantează o rămânere consistentă a acestui sprijin”.
Dacian Cioloș: ”UE are nevoie de o capacitate coordonată de intervenție militară”
Dacian Cioloș, candidat din partea Reper la alegerile europarlamentare: ”La partidul Reper, noi considerăm că UE are nevoie de o capacitate coordonată de intervenție militară. Evident că principalul pilon al apărării și securității noastre rămâne NATO și cooperare aceasta transatlantică rămâne prioritatea zero.
Doar că am văzut că nu ne mai putem baza 100% pe atitudinea SUA. Nu știm ce va fi acolo după alegeri și dacă vine Trump cu ce, cine. În plus, noi avem un război la frontiera noastră, a UE. Nu ne mai putem baza doar pe SUA. Ați văzut cât am stat cu sufletul la gură să vedem dacă Congresul american votează sau nu acel sprijin financiar pentru Ucraina.
Opinia noastră la partidul Reper este că trebuie să începem să construim o capacitate de intervenție coordonată la nivel european. Avem acum 27 de armate a 27 de state membre.
Trebuie să investim în perioada imediat următoare în interoperabilitatea acestor armate, să investim în industria de Apărare, atât în cercetare, inovare, cât și în producție.
Noi acum, din circa 210 miliarde de euro, cheltuieli ale statelor membre pe înzestrare, 80% din înzestrare o achiziționăm din afara UE. Deci, doar 20% din cele 200 și ceva de miliarde de euro rămân în UE. Restul, finanțăm SUA, Coreea.
Trebuie să ne construim și capacitatea de producție de armament în UE și aici România ar putea să profite. Și nu mă gândesc doar la vechile fabrici de armament relansate. La Bacău e un exemplu bun unde încep să se producă drone și software de care beneficiază și alte țări NATO.
Interoperabilitate, achiziții comune în industria de apărare, cât mai multe exerciții comune între armatele din statele membre.
Noi, România, avem interes să facem și cu Republica Moldova. Noi trebuie să nu uităm Republica Moldova. CE a semnat acest acord, e o premieră. CE a semnat un acord de securitate cu o țară nemembră a UE e un semnal bun.
România trebuie să joace activ și să țină Republica Moldova aproape și să profite România de banii care se vor investi în viitor în industria de apărare”.
Siegfried Mureșan, candidat din partea PNL: ”Trebuie să creem la nivel european un fond european pentru securitate și apărare”
Siegfried Mureșan, candidat din partea PNL: ”Din punct de vedere politic, România e clar angajată în a aloca peste 2% din PIB pentru securitate și apărare. În doilea rând, mai multe state ale UE și NATO nu au reușit să cheltuiască în ultimii doi ani pe securitate și apărare cât și-au propus fiindcă ne-am propus să achiziționăm echipamente care nu au fost disponibile pe piețe.
De aceea, este unul dintre motivele pentru care execuția bugetară în domeniul Apărării, nu doar în România, ci și în alte state membre NATO, nu a fost 100%.
Trebuie să creștem capacitățile de producție. Cum vede PNL evoluția: în primul rând, securitatea și apărarea au devenit teme principale pe agenda europeană în ultimii doi ani de zile. Cred că vor rămâne priorități și în următorii ani.
Cred că UE trebuie să se implice pentru a se asigura pentru ca armatele statelor membre sunt bine echipate, bine utilate pentru a ne putea apăra în caz de pericol și mai ales pentru a descuraja eventuale atacuri la adresa noastră.
Cred că trebuie să creem la nivel european în primul rând un fond european pentru securitate și apărare, din care să alocăm bani și pentru a completa cele 2,5% din PIB pe care statele membre sunt dispuse să le acorde.
Cred că trebuie să creem un fond european pentru apărare din care să fie susținută cercetarea și inovarea în domeniul militar. Să inventăm cele mai nou echipamente, să le achiziționăm la comun în cantități mari la preț pe unitate mic. Să le punem la dispoziția statelor care au nevoie atunci când au nevoie.
Armatele noastre vor face mai multe lucruri la comun, dar nu cred că vom avea o armată europeană în viitorul apropiat. Obstacolele tehnice și militare sunt mari, dar cred că și politice.
Nu văd în momentul de față un președinte, un Guvern al unui stat membru acceptând ca un comandant al unui alt stat membru să decidă trimiterea la război a unor soldați din alt stat membru.
Ce ne-ar ajuta - și aici UE ar trebui să se implice - este utilarea bună a armatelor. Apărarea ne va costa mai mult în următorii ani pentru a ne permite acest lucru avem nevoie e o economie puternică”.
Iuliu Winkler, candidat din partea UDMR: ”Nu credem că se poate pune problema unui serviciu militar obligatoriu”
Iuliu Winkler, candidat din partea UDMR: ”Atunci când vorbim despre securitate și apărare comună, trebuie să precizăm ce avem în gând. Noi, UDMR, nu credem că se poate pune problema unui serviciu militar obligatoriu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, este exclus, și cred că discuția este necesară. Punctul nostru de vedere este ferm.
În momentul în care vorbești despre o armată comună europeană, trebuie să definești ce anume înțelegi sub acest termen. Dacă vorbim cu adevărat de un corp militar, atunci în primul rând trebuie să vorbim despre cheltuieli.
Sunt estimări deja și obligația pe care ne-am asumat-o cu toții de 2,5% din PIB-ul fiecărui stat membru NATO către NATO. Trebuie să ne imaginăm puțin cheltuiala pentru o armată comună europeană care este, după unele estimări, vorbim despre o cheltuială dublă față de obligația noastră către NATO. Vorbim de 5% din PIB-ul statelor membre.
Noi susținem ideea unui comisar european pentru Apărare. Este de fapt o idee PEE. Susținem acest lucru pentru că avem nevoie de achiziții publice comune. Avem nevoie să explorăm tot ceea ce există astăzi în competențele UE”.