Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză: Unde se îndreaptă voturile la alegerile europarlamentare din 2024 și de ce și-au schimbat alegătorii preferințele

Alegătorii din 21 de state membre ale UE, inclusiv Franța și Germania, au votat duminică în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, care se așteaptă ca blocul comunitar să se deplaseze spre ”dreapta” și să sporească numărul naționaliștilor eurosceptici, potrivit Reuters.

Alegerile vor influența modul în care Uniunea Europeană, un bloc de 450 de milioane de cetățeni, se va confrunta cu provocări precum o Rusie ostilă, o rivalitate industrială sporită din partea Chinei și a Statelor Unite, schimbările climatice și imigrația.

Votul a început joi în Olanda, iar în alte țări vineri și sâmbătă, dar cea mai mare parte a voturilor din UE vor fi exprimate duminică, când Franța, Germania, Polonia și Spania vor deschide urnele, iar Italia va organiza o a doua zi de vot.

La urne, principala candidată a Partidului Popular conservator spaniol, Dolors Montserrat, a declarat că alegerile vor „decide viitorul Spaniei și al Europei”.

Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, va rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European, plasând-o pe candidata sa la șefia Comisiei Europene, actuala președintă a Parlamentului, germanca Ursula von der Leyen, în pole position pentru un al doilea mandat.

Cu toate acestea, ea ar putea avea nevoie de sprijin din partea unor naționaliști de dreapta, cum ar fi Frații din Italia ai premierului italian Giorgia Meloni, pentru a asigura o majoritate parlamentară, ceea ce le-ar oferi lui Meloni și aliaților mai multă influență.

De asemenea, Parlamentul în ansamblu va vota și, de multe ori, va modifica o mulțime de acte legislative așteptate în următorii cinci ani. Schimbarea spre dreapta înseamnă că ar putea fi mai puțin entuziast în ceea ce privește politicile privind schimbările climatice și reformele necesare pentru extinderea UE, dar mai entuziast în ceea ce privește măsurile de limitare a imigrației.

Ce arată ultimele date despre alegerile europarlamentare din 2024

O proiecție realizată duminică de institutul de sondaje Europe Elects a arătat că PPE ar putea câștiga cinci locuri față de ultimul parlament, pentru a obține un total de 183. Socialiștii, printre care se numără și partidul cancelarului german Olaf Scholz, ar urma să piardă patru locuri și să obțină 136.

Verzii europeni, care se confruntă cu o reacție violentă din partea gospodăriilor, agricultorilor și a industriei aflate în dificultate din cauza politicilor costisitoare ale UE de limitare a emisiilor de CO2, se pare că vor fi printre marii perdanți, sondajul de duminică oferindu-le doar 56 de deputați, o pierdere de 16.

Previziunile pentru grupul liberal Renew Europe sunt, de asemenea, sumbre, având în vedere că se așteaptă ca Rassemblement National, formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, să învingă în Franța formațiunea centristă Renaissance a președintelui francez Emmanuel Macron.

Sondajul de duminică a evaluat pierderile grupului Renew la 13 locuri, prognozând că acesta va ajunge la 89 de locuri.

În schimb, sondajul a spus că ECR, conservator național, ar putea obține cinci deputați în plus, pentru un total de 73, iar grupul de extremă dreapta ID ar putea obține opt locuri în plus, pentru un total de 67.

De unde vine schimbarea

Pierderile preconizate ale liberalilor proeuropeni și ale Verzilor vor reduce majoritatea de centru-dreapta și centru-stânga și vor complica eforturile de a impune noi legi ale UE sau de a spori integrarea europeană.

Mulți alegători au fost afectați de costul vieții, sunt îngrijorați de migrație și de costul tranziției ecologice și sunt deranjați de tensiunile geopolitice, inclusiv de războiul din Ucraina.

Partidele dure și de extremă-dreapta au profitat de această situație și au oferit electoratului o alternativă.

„Oricine crede că avem nevoie de o schimbare de curs și că lucrurile pot fi făcute mult mai bine la Bruxelles are o singură alternativă, care este Vox”, a declarat candidatul principal al partidului spaniol de extremă dreapta, Jorge Buxade, după ce a votat la Madrid.

În Olanda, sondajele la ieșirea de la urne au arătat joi că partidul anti-imigrație al naționalistului Geert Wilders ar urma să obțină șapte din cele 29 de locuri din Adunarea UE, de la zero în 2019, după victoria sa importantă în alegerile naționale de anul trecut.

Partidul său al Libertății va fi cu doar unul mai puțin decât locurile combinate ale unei alianțe între Socialiști Democrați și Verzi.

În Belgia, alegătorii aleg duminică, de asemenea, camerele federale și regionale și se preconizează că partidul separatist flamand de extremă dreapta Vlaams Belang va fi susținut în număr record, deși ar putea fi încă ținut departe de funcții de alte partide.

Guvernul prim-ministrului Alexander De Croo va rămâne probabil în funcție în calitate de interimar timp de mai multe luni, până la formarea unei noi coaliții multipartite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE