SCHIMBĂRI CLIMATICE
Animalele își schimbă obiceiurile din cauza căldurii. Peste 1.600 de specii de animale sunt pe cale de dispariție la nivel global
Iarna aceasta s-ar putea să dăm nas în nas cu ursul în zonele montane. Din cauza căldurii, urșii au intrat mult mai târziu în bârlog sau poate chiar deloc. Animalele își schimbă obiceiurile din cauza căldurii, lucru care le pune în pericol existența.
Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri
Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din lume, context în care guvernul spune că va promova tranziţia accelerată la vehicule electrice pentru a atenua problema.
RETROSPECTIVĂ. Mediul în 2024: Un an de SGR | Ursul brun - specie protejată sau trofeu | Cel mai călduros an din istorie
În 2024 am avut cel mai călduros an din istorie și 2025 îi va călca pe urme, conform specialiștilor. Nu am stat bine nici la capitolul biodiversitate. Politicienii au dat drumul la vânătoarea de trofeu de urs, deși este o specie protejată.
Sarajevo abia se vede de poluare. Orașul a devenit recent al treilea cel mai toxic pentru oameni la nivel global
O ceață groasă și dăunătoare sănătății acoperă Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în case, unele servicii publice au fost suspendate, iar zborurile de pe aeroportul din zonă au fost oprite.
FOTO Incendiile forestiere din Amazon au distrus o suprafaţă aproximativ cât Italia în 2024
Zeci de mii de incendii au izbucnit în regiunea amazoniană de pe teritoriul Braziliei în timpul recent încheiatului sezon al incendiilor forestiere, iar organizaţia pentru protecţia mediului WWF a afirmat luni că flăcările au distrus o suprafaţă aproximativ cât Italia.
COP29: Azerbaidjanul propune un obiectiv anual de finanțare a schimbărilor climatice de 250 de miliarde de dolari
Președinția azeră a COP29 a stabilit nivelul de finanțare pe care țările în curs de dezvoltare îl pot primi de la țările bogate pentru tranziția la energie curată și adaptarea la schimbările climatice.
Copenhaga se adaptează schimbărilor climatice. Un tunel ar urma să preia apa din canalizare, iar suprafețele betonate sunt reduse
În întreaga lume, costurile în urma creșterii nivelului mărilor și oceanelor și a inundațiilor sunt estimate la peste o mie de miliarde de dolari, până în 2050. Copehaga face deja pașii pentru a se adapta schimbărilor climatice.
Agenda climatică, în cel mai cald an din istorie. Liderii din întreaga lume participă la COP29, conferința schimbărilor climatice
Summitul COP29 începe săptămâna viitoare în capitala Azerbaidjanului, Baku. Lideri din toată lumea sunt așteptați să se reunească timp de cinci zile pentru a găsi soluții la schimbările climatice.
România, în lupta cu emisiile de carbon. Agenția Europeană de Mediu: în 2023 emisiile de carbon din UE au fost reduse cu 37%
Anul acesta în România s-au simțit și mai tare efectele schimbărilor climatice. Fenomenelor extreme, seceta și inundațiile au afectat întreaga țară. La baza dezastrelor, stau emisiile de carbon, care destabilizează planeta.
Schimbările bruște de temperatură afectează solurile. În Dolj, solurile uscate devin nisipoase și culturile nu mai sunt productive
Toamna a adus schimbări bruște de temperatură. Difernțele între noapte și zi sunt de 15 și chiar 20 de grade, ceea ce intensifică fenomenul de deșertificare în județul Dolj.
Ce este ”La Niña”, fenomenul meteo care va aduce o iarnă grea în mai multe regiuni ale lumii
Meteorologii avertizează că vom avea o iarnă grea în mai multe regiuni ale lumii. Fenomenul climatic „La Niña”, caracterizat prin temperaturi foarte scăzute deasupra Oceanului Pacific va aduce precipitații mai multe decât de obicei.
Lipsa zăpezii închide stațiunile din Alpi. Doar în ultimele zile, două stațiuni din Franța au anunțat că nu deschid în noul sezon
Stațiunile pentru sporturi de iarnă își închid porțile, iar motivul e legat de faptul că nu e zăpadă. În Franța, încă o stațiune de la poalele Mont Blancului renunță la activitățile de iarnă din cauza cantității mici de zăpadă, după un alt caz acum câteva zile.
Schimbările climatice au exacerbat ploile şi vânturile generate de uraganul Milton
Ploile generate de uraganul Milton, în urma căruia cel puţin 16 oameni au murit în Statele Unite, au fost cu aproximativ 20%-30% mai abundente din cauza schimbărilor climatice, iar vânturile sale cu 10% mai intense.
Zaibărul de Băilești, aproape să devină o legendă. Viile dispar de la an la an, iar seceta a redus cantitatea de struguri
Zaibărul sau vinul oltenesc de pe câmpurile Băileștiului, promovat pe vremuri de actorul Amza Pellea prin personajul Nea Mărin, este aproape de dispariție. Viile care dau producția de zaibăr sunt tot mai puține.
Berea, pusă în pericol de climă. Cultivatorii de hamei din Germania își văd culturile reduse de la an la an
Pentru mulți oameni una dintre desfătările verii este a bea o bere rece. Numai că și aceasta plăcere este pusă în pericol de schimbările climatice. Producătorii nemți se confruntă în ultimii ani cu dificultăți în producerea hameiului, un ingredient de bază în producerea berii.
Furtuna Boris, rezultat al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme ar putea să lovească mai des țările Europei Centrale
Furtuna Boris și inundațiile devastatoare care au lovit țările din Europa Centrală au fost în mare parte provocate de schimbările climatice, potrivit celui mai recent studiu de specialitate.
Raport: Schimbările climatice dublează șansele de inundații precum cele din Europa Centrală
Schimbările climatice au făcut ca ploi torențiale precum cele care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în această lună să aibă o probabilitate de două ori mai mare de a se produce, a declarat miercuri un raport.
Schimbările climatice schimbă gustul vinului românesc. Cel alb a pierdut din arome, iar vinurile roșii au o concentrație mai mare de alcool
Căldurile extreme din această vară au influențat puternic industria românească de vinuri. Pe lângă pierderea a unei bune părți din recolta de struguri, arșița a afectat și caracteristicile specifice băuturior locale – aroma și concentrația de zahăr.
De unde provine plasticul din oceane. 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice
Sticle, anvelope, ambalaje sau ţevi... mai multe milioane de tone de deşeuri din plastic sunt aruncate în fiecare an în cursurile de apă, de unde pot ajunge în oceane, cantitatea lor riscând să se dubleze până în 2060 dacă nu se iau mai multe măsuri împotriva acestei poluări.