38 de proteste climatice au avut loc în muzeele faimoase din lume, din 2022 și până astăzi. Asta i-a făcut pe cercetători să se întrebe ce efecte produc aceste evenimente pentru publicul larg și dacă a arunca supă de roșii într-un tablou de 100 de milioane de dolari are efecte pozitive.
Revista Nature a publicat un studiu care arată că, în ciuda aparențelor, astfel de acțiuni produc un soi de schimbare.
Protestele extreme, analizate de cercetători
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Imagini cu proteste dintre cele mai inedite, dar poate și dintre cele mai dureroase printre iubitorii de artă am tot văzut în ultimii ani, pe măsură ce, în tot mai multe muzee din întreaga lume, în care existau obiecte de artă, acești activiști care au dus această acțiune la extrem au ajuns să atragă atenția asupra felului în care schimbările climatice ne afectează.
Și am văzut astfel de imagini foarte multe în ultimii doi-trei ani, în care activiștii de mediu încercau să atragă atenția asupra problemelor de mediu prin vandalizarea unor picturi celebre, inclusiv din muzeul Luvru."
German climate activists throw liquified mash potatoes at a Monet painting to protest against fossil fuels.
— Marie Oakes (@TheMarieOakes) October 23, 2022
pic.twitter.com/vsiX0ZrlVx
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Însă aceste acțiuni au arătat în multe feluri, pentru că acești oameni au încercat în multe moduri să atragă atenția asupra problemelor pe care ei le consideră foarte importante. De exemplu, în 2022, mai mulți activiști din Marea Britanie au blocat o porțiune din autostrada M25 timp de patru zile, timp în care au provocat pagube de peste două milioane de lire sterline. Dar au blocat în acele zile și peste 700 de autovehicule pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Au fost inclusiv procese în acest caz.
Însă ei au încercat să atragă atenția asupra schimbărilor de mediu. Și acest lucru a fost apoi studiat și de cei de la Social Change Lab. Prin revista Nature, aceștia au făcut un studiu care a început în anul 2022 și în care a fost evaluată reacția a peste 1.400 de persoane. S-a ajuns la concluzia că aproximativ 4% dintre cei care au fost chestionați cu privire la reacția lor față de astfel de evenimente spun că a crescut din partea lor susținerea față de, de exemplu, Friends for Earth, un grup care este semnificativ mai moderat, dar e în aceeași zonă de activism der mediu.
Spun cercetătorii, ca o concluzie, că această creștere pare într-adevăr nesemnificativă, dar rezultatele sunt relevante pentru că, atunci când evenimentele marcante apar, grupurile moderate pot folosi apoi notorietatea momentelor pentru a negocia mai departe cu decidenții din guvernele țărilor în care astfel de evenimente au loc."