SCHIMBĂRI CLIMATICE
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România, anunță Ministerul Mediului. A fost și cel mai călduros Crăciun
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 - 2010. Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform ANM.
2023 a fost cel mai călduros an din istorie. Temperaturile, mai mari cu 1,5 grade Celsius, decât înaintea erei preindustriale
Anul care se încheie este cel mai călduros din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
Germania a redeschis centralele pe cărbune și anul acesta. O echipă Euronews a vizitat una dintre cele mai poluante centrale
În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.
Crăciunul ne aduce din ce în ce mai puține ninsori. În București, nu a nins deloc în 5 din ultimii 10 ani
Ninge din ce în ce mai rar în ziua de Crăciun. De la un deceniu la altul, numărul iernilor în care a nins pe 25 decembrie a scăzut în București și în Timișoara, arată datele specialiștilor.
The Guardian: Președintele summitului COP28 anunță continuarea investițiilor în petrol
Președintele summitului climatic COP28 va investi în continuare în producția de petrol și gaze, prin compania pe care o conduce, cu toate că la finalul conferinței ONU cele aproape 200 de țări participate au ajuns la un acord istoric privind tranziția către energie regenerabilă
Acord istoric în urma COP28. Țările participante au decis tranziția de la combustibilii fosili
La finalul summitului climatic din Dubai s-a ajuns la un acord considerat istoric. Cele aproape 200 de țări participante au decis tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă.
Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”
Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.
Pragul de 1,5°C de încălzire globală riscă să fie depăşit în 7 ani
Este "în prezent inevitabil" ca pragul de 1,5 grade Celsius de încălzire globală să fie depăşit "în mod constant pe parcursul mai multor ani" şi există o posibilitate din două ca acest lucru să se întâmple în doar şapte ani, au avertizat marţi oamenii de ştiinţă din cadrul Global Carbon Project.
Președintele COP28 își nuanțează declarațiile despre eliminarea combustibililor fosili. ”Este inevitabil”
Președintele Cop28 și-a apărat cu înverșunare punctul de vedere referitor la climă, după ce anterior a afirmat că ”nu există nicio dovadă științifică sau niciun scenariu care să ateste că eliminarea treptată a combustibililor folosi va duce la limitarea creșterii temperaturii globale”
Temperaturi de minus 50 de grade Celsius în Siberia şi zboruri perturbate la Moscova din cauza zăpezii
Temperaturile din unele zone siberiene au scăzut până la minus 50 de grade Celsius, iar viscolul a acoperit Moscova cu un strat record de zăpadă şi a perturbat zborurile, în contextul în care vremea de iarnă a pus stăpânire pe Rusia.
The Guardian: Președintele COP28 susține că nu există ”dovezi științifice” pentru a elimina combustibilii fosili
Președintele Cop28, Sultan Al Jaber, a afirmat că nu există ”nicio dovadă științifică” din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.
România a intrat în Alianţa Solară Internaţională. Țara noastră se alătură statelor care vor energie curată
România se alătură alianței internaționale care promovează extinderea folosirii energiei solare. Președintele Klaus Iohannis participă la evenimentul care are loc în Dubai, unde a susținut un discurs pe această temă.
Avertisment ONU: "Semnele vitale ale Pământului eșuează"
Climatologii spun că planeta a intrat într-o perioadă a secetelor severe fără precedent. De altfel, Uniunea Europeană propune reformarea sistemului financiar internațional pentru a ajuta țările cele mai afectate de schimbările climatice.
Tensiuni la summitul COP28. Trei președinții refuză fotografia de familie în care apare și Lukaşenko. Iranul părăsește discuțiile din cauza Israelului
Președintele Poloniei, cel a Letoniei și al Lituaniei au refuzat vineri să apară în fotografia de familie a șefilor de stat și de Guvern care participă la summitul referitor la schimbările climatice COP28, organizat la Dubai.
Cine plătește pentru atenuarea schimbărilor climatice: 45% dintre români nu vor să dea 1.000 de dolari pentru investiții
Deși mulți români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, prea puțini sunt dispuși să plătească pentru a reduce impactul acestora, arată un raport al Băncii Mondiale.
Summitul COP28: Liderii lumii vor căuta măsuri pentru stoparea încălzirii globale
La Conferința ONU pentru schimbări climatice, COP28, care va începe pe 30 noiembrie, în Dubai, subiectul fierbinte va fi limitarea încălzirii globale, peste limita de 1,5 grade Celsius, și metodele pe care le avem la dispoziție pentru a face acest lucru.
Sute de oameni mor anual din cauza poluării, în Europa. Agenția de Mediu susține că nimeni nu respectă standardele
Calitatea aerului se îmbunătățește continuu în Europa, dar nivelurile de poluare sunt încă prea ridicate. Acesta este avertismentul emis de Agenția Europeană de Mediu într-un ultim raport.