SCHIMBĂRI CLIMATICE
INTERVIU. Michel Forst, raportorul special al ONU pentru apărătorii mediului: ”80% dintre activiștii climatici din lume sunt uciși”
Într-un interviu acordat Euronews, Michel Forst, a explicat că se simțea din ce în ce mai mult nevoia unui apărător al activiștilor de mediu, astfel încât ONU a decis crearea mandatului său.
Inundații provocate de ploile torențiale în Dubai. Avertismentul meteorologilor din Emiratele Arabe Unite
Ploile torențiale au provocat inundații luni în Dubai, unde mai multe străzi au fost invadate de ape. Zeci de mașini au rămas blocate, în condițiile în care sistemul de canalizare nu a putut face față din cauza nivelului ridicat de precipitații.
Luna ianuarie 2024, cea mai caldă din istorie. Anunțul făcut de Serviciul european pentru schimbări climatice
2024 a adus cea mai caldă lună ianuarie, din istorie, a anunțat observatorul european Copernicus. Temperatura medie înregistrată pe glob a fost de 13,14 grade Celsius, în ianuarie, după șapte luni în care recordul de temperatură a fost depășit.
Stare de urgență în Barcelona din cauza secetei istorice: Restricții pentru consumul de apă
Autoritățile locale au instituit starea de urgență, joi, în zona metropolitană a Barcelonei, al doilea oraș ca mărime din Spania. Decizia a fost luată în contextul secetei istorice care lovește această regiune din nord-estul țării. Rezervele de apă au atins un nivel critic.
Joe Biden suspendă construcţia de noi terminale de export de gaz natural lichefiat, invocând ameninţarea climatică
Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri un moratoriu privind construirea de noi terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL), invocând "ameninţarea" climatică, decizie care încetineşte o industrie accelerată.
Davos 2024. Europa își apără pactul climatic. Comisarii europeni încearcă să obțină cât mai mult sprijin din partea liderilor lumii
Planurile Uniunii Europene în lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie explicate mai bine și cât mai multor oameni, mai ales celor cu putere de decizie.
Davos 2024. Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese până în 2050 - raport
Un raport publicat marţi la Davos, în Elveţia, trage un semnal de alarmă asupra viitorului planetei. Conform acestuia, schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese în următoarele decenii. Mai mult, raportul vorbește bolile grave şi costurile ridicate pentru sistemele sanitare.
Se accelerează încălzirea globală mai repede decât se preconiza? Climatolog NASA: ”Căldura din ultimul an a fost un mesaj dramatic din partea naturii”
Menținerea limitei de încălzire de 1,5C "este posibilă din punct de vedere tehnic, dar imposibilă din punct de vedere politic", susține un om de știință.
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România, anunță Ministerul Mediului. A fost și cel mai călduros Crăciun
2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 - 2010. Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform ANM.
2023 a fost cel mai călduros an din istorie. Temperaturile, mai mari cu 1,5 grade Celsius, decât înaintea erei preindustriale
Anul care se încheie este cel mai călduros din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
Germania a redeschis centralele pe cărbune și anul acesta. O echipă Euronews a vizitat una dintre cele mai poluante centrale
În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.
Crăciunul ne aduce din ce în ce mai puține ninsori. În București, nu a nins deloc în 5 din ultimii 10 ani
Ninge din ce în ce mai rar în ziua de Crăciun. De la un deceniu la altul, numărul iernilor în care a nins pe 25 decembrie a scăzut în București și în Timișoara, arată datele specialiștilor.
The Guardian: Președintele summitului COP28 anunță continuarea investițiilor în petrol
Președintele summitului climatic COP28 va investi în continuare în producția de petrol și gaze, prin compania pe care o conduce, cu toate că la finalul conferinței ONU cele aproape 200 de țări participate au ajuns la un acord istoric privind tranziția către energie regenerabilă
Acord istoric în urma COP28. Țările participante au decis tranziția de la combustibilii fosili
La finalul summitului climatic din Dubai s-a ajuns la un acord considerat istoric. Cele aproape 200 de țări participante au decis tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă.
Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”
Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.
Pragul de 1,5°C de încălzire globală riscă să fie depăşit în 7 ani
Este "în prezent inevitabil" ca pragul de 1,5 grade Celsius de încălzire globală să fie depăşit "în mod constant pe parcursul mai multor ani" şi există o posibilitate din două ca acest lucru să se întâmple în doar şapte ani, au avertizat marţi oamenii de ştiinţă din cadrul Global Carbon Project.
Președintele COP28 își nuanțează declarațiile despre eliminarea combustibililor fosili. ”Este inevitabil”
Președintele Cop28 și-a apărat cu înverșunare punctul de vedere referitor la climă, după ce anterior a afirmat că ”nu există nicio dovadă științifică sau niciun scenariu care să ateste că eliminarea treptată a combustibililor folosi va duce la limitarea creșterii temperaturii globale”
Temperaturi de minus 50 de grade Celsius în Siberia şi zboruri perturbate la Moscova din cauza zăpezii
Temperaturile din unele zone siberiene au scăzut până la minus 50 de grade Celsius, iar viscolul a acoperit Moscova cu un strat record de zăpadă şi a perturbat zborurile, în contextul în care vremea de iarnă a pus stăpânire pe Rusia.
The Guardian: Președintele COP28 susține că nu există ”dovezi științifice” pentru a elimina combustibilii fosili
Președintele Cop28, Sultan Al Jaber, a afirmat că nu există ”nicio dovadă științifică” din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.