O ceață groasă și dăunătoare sănătății acoperă Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în case, unele servicii publice au fost suspendate, iar zborurile de pe aeroportul din zonă au fost oprite.
În vreme ce locuitorii din Sarajevo încearcă să facă față aerului toxic, specialiștii anunță că după măsurători, capitala Bosniei și Herțegovina este al treilea cel mai poluat oraș din lume. Oamenii ies pe stradă cu mască, sperând că astfel vor fi cât de cât apărați.
Hajra Subasic, pensionară, locuitoare din Sarajevo: „Este oribil, ne sufocăm, mai ales oamenii cu afecțiuni cardiace. Abia pot respira, vezi cât de greu îmi este să vorbesc, este o catastrofă. Și nimeni nu face nimic în privința asta. Într-adevăr, nu-mi vine să cred că se întâmplă asta în capitala Bosniei-Herțegovinei. Guvernul nu este capabil să facă nimic în privința asta, a smogului. Nu știu, este greu, este foarte greu.”
Amplasat într-o vale înconjurată de munți, Sarajevo este predispus la poluarea aerului. Proasta planificare urbană și înmulțirea clădirilor înalte au înrăutățit problema în ultimii ani. Acum este atât de rău încât șoferii au fost avertizați să fie atenți din cauza vizibilității scăzute.
Nada, localnică din Sarajevo: „Merg des la munte, așa că am devenit puțin mai puternică. Dar nu știu cât timp mă poate ține asta departe de probleme. Și cred că este și mai rău în apartamentele noastre, pentru că încălzirea este pornită și usucă tot aerul. Și nici măcar nu putem deschide ferestrele.”
Sarajevo și alte orașe mari din Balcani sunt în mod tradițional foarte poluate în lunile de iarnă, deoarece țările din regiune se bazează pe cărbune și lemn pentru încălzire. Experții au avertizat asupra efectelor asupra sănătății oamenilor, deoarece poluarea aerului este legată direct de apariția diverselor boli și a deceselor premature.