Consecințele retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris ajung până la cursa globală a dezvoltării inteligenței artificiale. Asta în timp ce agenția Copernicus a anunțat că 2024 a fost cel mai călduros an din istorie. Profesorul Mircea Duțu, doctor în drept și specialist în dreptul mediului, a explicat la Euronews ce urmări poate avea ordinul semnat de Donald Trump în lupta pentru încetinirea efectelor schimbărilor climatice.
Retragerea SUA din Acordul de la Paris, cursă spre A.I.
Prof. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București: „Semnalul este deosebit de negativ. Este tocmai momentul în care statele părți ale Acordului de la Paris, până la sfârșitul lunii februarie, trebuiau să-și anunțe noile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar atitudinea administrației Trump va inhiba acest lucru va prin efectul de domino. S-ar putea să determine și alte state să renunțe la planurile respective sau să aibă ambiții mai reduse.
Din păcate, nici Uniunea Europeană, din conjuncturi diverse - războiul din Ucraina, problema energetică, criza economică - nu se află într-o situație prea bună în privința Green Deal-ului, dar orientarea dată de noua Comisie este aceea: ne oprim, deocamdată, în ceea ce privește reglementarea, consolidăm ceea ce am câștigat, trebuie să trecem la punerea în aplicare, la măsurile adoptate. Și sub influența lui Musk, dar în concurența acerbă în domeniu cu China, Trump a anunțat StarGate-ul privind investiții masive în domeniul infrastructurii, dezvoltării inteligenței artificiale. Or, 100 de miliarde de dolari acum, în următorii patru ani încă 400, investiții masive - pentru ce? În dezvoltarea unei infrastructuri care cuprinde două elemente de bază, imense centre de date și sisteme de alimentare energetică.”, a mai adăugat acesta.
M. Duțu: „Dezvoltarea inteligenței artificiale nu poate să aibă loc fără un consum enorm de energie”
Prof. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București: „Dezvoltarea inteligenței artificiale nu poate să aibă loc fără un consum enorm de energie. Or, restricțiile în consum și sobrietatea în resurse nu sunt favorabile acestui fenomen geostrategic care aproape că dezavantajează Statele Unite în raport cu China, ca atare surse de energie cât mai clasice, indiferent cât de poluante ar fi, pentru a susține inclusiv această competiție în domeniul noilor tehnologii.”