Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsa zăpezii închide stațiunile din Alpi. Doar în ultimele zile, două stațiuni din Franța au anunțat că nu deschid în noul sezon

Stațiunile pentru sporturi de iarnă își închid porțile, iar motivul e legat de faptul că nu e zăpadă. În Franța, încă o stațiune de la poalele Mont Blancului renunță la activitățile de iarnă din cauza cantității mici de zăpadă, după un alt caz acum câteva zile.

La Sambuy, un oraș din estul Franței și care administrează o destinație de schi în Alpii francezi, a decis să desființeze instalațiile de teleschi.

Autoritățile au explicat că încălzirea globală a redus sezonul de schi la numai câteva săptămâni, situație care nu este rentabilă din punct de vedere financiar.

Consiliul local a votat pentru oprirea finanțării stațiunii după ce mult timp a încercat transformarea pârtiilor de schi în atracții care să funcționeze tot anul.

Aproape jumătate din stațiunile de schi din Alpii francezi se bazează pe zăpadă artificială pentru a rămâne deschise. În Austria, procentul este de 80%, iar în Italia, de până la 90%.

În ultimele luni, mai multe stațiuni de schi din întreaga lume au fost nevoite să își închidă porțile din cauza lipsei de zăpadă, un efect direct al încălzirii globale.

În Montana, Teton Pass Ski Area s-a închis la începutul anului 2024 după doar patru zile de funcționare, din cauza unui strat de zăpadă mult sub media obișnuită.

Alte stațiuni din aceeași regiune, precum Turner Mountain, au fost forțate să amâne sau să limiteze deschiderea din lipsa ninsorilor. De asemenea, în Austria și Italia, multe stațiuni au început să depindă de zăpadă artificială pentru a rămâne operaționale, în unele cazuri până la 90% din zăpadă.

Această problemă afectează economia locală din multe regiuni care se bazau pe turismul de iarnă, și forțează tot mai multe destinații să investească în activități pe tot parcursul anului pentru a atrage vizitatori în afara sezonului de schi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE