În întreaga lume, costurile în urma creșterii nivelului mărilor și oceanelor și a inundațiilor sunt estimate la peste o mie de miliarde de dolari, până în 2050. Copehaga face deja pașii pentru a se adapta schimbărilor climatice. De la tuneluri subterane care să preia ploile torențiale, la parcuri - burete, care ar trebui să absoarbă apa de ploaie.
La 20 de metri sub nivelul asfaltului, Copenhaga a început construcția unui tunel care să preia apa în caz de inundații. Tunelul, lung de 1,3 km, poate prelua 10.000 metri cubi de apă.
Ditte Reinholdt Jensen, expertă în managementul schimbărilor climatice, HOFOR: „Dacă avem o situație extremă, în care avem o mare cantitate de apă care cade într-un timp scurt și canalizarea, pur și simplu, nu face față, putem devia apa în tunel. Are un volum de 10.000 mc și, dacă este plin și tot nu este suficient, avem o pompă care îl poate goli în numai zece minute.”
Construcția tunelului a început în 2020 și va fi gata peste trei ani. În 2011, în capitala daneză au fost inundații după o ploaie care ar fi putut avea loc doar o dată la o mie de ani.
Ditte Reinholdt Jensen, expertă în managementul schimbărilor climatice, HOFOR: „Construcția unui tunel are un cost uriaș, dar a nu face nimic are iarăși un cost uriaș. Dacă ne referim la inundațiile din 2011, atunci, doar într-o singură zi, era 2 iulie, au fost cereri de un miliard de euro de la asigurări doar în urma unui singur eveniment.”
Dar orașul nu se pregăește numai cu proiecte complexe de infrastructură. Sunt peste 300 de proiecte pentru următoarele două decenii. În special pentru gestionarea apei de ploaie la nivel local, în loc de a folosi sistemul de canalizare. Un cartier al orașului va fi adaptat schimbărilor climatice. Trei sferturi din zona betonată a fost deja transformată în spațiu verde.
Jan Rasmussen, director de proiect pentru adaptarea climatică la Primăria din Copenhaga: „Dacă ai fi văzut această zonă acum șase ani, aici era un mare sens giratoriu, drumuri largi, mult asfalt. De fapt, drumul era prea lat, giratoriul prea mare. Așa că am decis să transformăm această zonă pentru a putea gestiona altfel apa de ploaie.”
Prognoza autorităților este că orașul se va confrunta cu o creștere de până la 30% a ploilor în următorul secol. Centrul Danez de Arhitectură a organizat o expoziție care explorează modurile în care orașele pot răspunde creșterii nivelului mării.