Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul la care sunt expuși românii de la trecerea de la cald, la frig. Unui om îi ia aproximativ 14 zile să se adapteze la o temperatură nouă

Schimbările climatice îi forțează pe oameni să se adapteze de pe o zi pe alta, la temperaturi diferite. Dacă toată săptămâna au fost peste 10 grade Celsius în anumite zone, acum, au venit viscolul și temperaturile cu minus.

Toate aceste schimbări bruște se răsfrâng asupra corpului și atrag după sine probleme de sănătate. Doctorii ne sfătuiesc să ne întărim imunitatea și să ne îmbrăcăm adecvat pentru sezonul rece.

Toate aceste schimbări bruște de temperatură își spun cuvântul asupra corpului uman. În mod normal, ne-ar lua aproximativ 14 zile să ne adaptăm la o temperatură nouă. Doctorii avertizează că pot să apară amețeli, migrene sau răceli și că anumite boli se pot acutiza.

Ce spun specialiștii

În timpul sezonul rece și mai ales în perioada în care are loc o variație mare de temperatură și variațiile acestea sunt într-un interval de timp scurt crește numărul de infecții respiratorii, deoarece este favorizată mecanismul de invazie. Printre aceste infecții, cea mai periculoasă din punctul nostru de vedere al sănătății publice, o reprezintă infecția gripală fără discuție.”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

În urmă cu doar câteva zile, în unele zone din țară au fost înregistrate chiar și maxime de 19 grade celsius, însă acum, meteorologii anunță o săptămână cu viscol și temperaturi negative.

Nu ai doar o temperatură care crește gradual din ce în ce mai mult, ci ai aceste perioade în care ai temperaturi foarte mari, perioade foarte calde pentru vremea din an, când se produc, după care se răcește și temperatura ajunge de multe ori ajunge aproape de normalul care ar fi fost acum mai multe decenii. Dar contrastul rămâne mare pentru că au fost temperaturile foarte mari de dinainte.”, a declarat Roxana Bojariu, coordonator de cercetare privind schimbarea climatică ANM.

La baza acestor modificări drastice stau schimbările climatice. În ultimii 10 ani, am văzut în România modul în care s-au modificat anotimpurile, cu veri dogoritoare și ierni călduroase, fără prea multă zăpadă. Experții spun că ne putem aștepta la același lucru și în acest an.

Vor mai fi astfel de recorduri, cu temperaturi ridicate din ce în ce mai frecvente. Nu doar vara, când avem valuri de căldură, ci în toate anotimpurile, inclusiv iarna. Există un fond al încălzirii globale care determină această modificare în statistica temperaturilor.”, a adăugat Roxana Bojariu.

În această perioadă în care experimentăm oscilații de temperatură, experții ne sfătuiesc să ne întărim imunitatea și să ne îmbrăcăm cu mai multe straturi de haine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE