ENERGIE
Finanțare record pentru programul „Casa Verde”: Statul va da până la 30.000 de lei celor care montează panouri fotovoltaice
Finanțare record pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”: două miliarde de lei. Suma suportată de stat crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei și include atât cumpărarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare.
România, printre țările europene care au cumpărat cea mai scumpă energie. Explicațiile ministrului Sebastian Burduja
România rămâne în topul țărilor europene cu cea mai scumpă energie cumpărată de pe o zi pe alta la bursă. Țara noastră se situează pe locul al treilea, la egalitate cu Bulgaria, cu un preț de 196 de euro pe megawatt oră.
Burduja, despre preţul la energie: Vom găsi măsuri ţintite pentru cei vulnerabili, de la 1 aprilie 2025
Pentru perioada de după 1 aprilie 2025, când expiră schema de compensare-plafonare la preţul curentului electric, s-au făcut mai multe simulări, fiind luată, de exemplu, în calcul aplicarea unor măsuri ţintite pe nivelul socio-economic al gospodăriei.
Rețeaua electrică, afectată de caniculă. Peste 90% dintre liniile de electricitate din România au fost construite înainte de anii '90
Rețeaua energetică din România este suprasolicitată, din cauza caniculei, iar penele de curent sunt tot mai frecvente. Majoritatea liniilor electrice au fost construite înainte de anii '90, iar experții avertizează că țara noastră are nevoie urgentă de modernizări la rețelele de distribuție.
România, locul patru la prețul energiei în UE. Țara noastră a plătit prețul maxim al energiei pe piața spot
Vineri, țara noastră a cumpărat electricitate cu 108 euro pe megawatt oră, în medie, la fel ca Bulgaria, al patrulea cel mai mare preț spot din Uniunea Europeană, după Italia, Grecia și Polonia.
Bucureștiul s-ar putea încălzi cu apă geotermală. Ministrul Energiei: ”În câțiva ani vom putea beneficia”
Bucureștiul ar putea fi încălzit iarna cu apă geotermală în câțiva ani, a anunțat ministrul Energiei, după ce Elcen a semnat un acord pentru realizarea unui studiu privind extragerea apei calde din subteran.
Sistemul energetic, sub presiunea caniculei. Cum ar putea energia regenerabilă să fie o soluție pentru un eventual blackout
Apar tot mai multe întreruperi de curent din cauza consumului foarte mare de energie electrică provocat de canicula care persistă de mai bine de o săptămână. Specialiștii spun că nu există riscul apariției unei pene de curent generalizate.
Câți bani pot primi românii care se confruntă cu pene de curent. Ministrul Energiei face apel la calm: „Nu există riscul unui blackout”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face apel la calm. Acesta declară că nu există riscul unei pene de curent generalizate, ci vorbim doar pe probleme punctuale. Între timp, românii care se confruntă cu pene de curent pot primi compensații.
Cum încearcă românii să țină sub control facturile la curent pe timp de vară, deși folosesc aerul condiționat mai mult ca oricând
Numărul zilelor în care folosim aer conditionat crește semnificativ, de la an la an. În 2023, ne-am răcit casele și birourile 153 de zile, cu opt zile mai mult față de 2022, potrivit Comisiei Europene.
Cum încearcă Rusia să controleze Rep. Moldova. Ministrul Energiei de la Chișinău: Au vrut să mențină țara noastră în instabilitate
Ministrul Energiei de la Chișinău îi dă replica purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Rusia a încercat că controleze Republica Moldova și să împiedice dezvoltarea acestei țări, așa că nu trebuie să dea lecții de bună vecinătate, a transmis Victor Parlicov.
Republica Moldova scapă de dependența de gazul rusesc. Țara va construi o nouă linie electrică de interconectare cu România
Pentru prima dată de la independență, Republica Moldova a reușit să scape de dependența energetică de Rusia, mulțumită unor proiecte de interconectare cu sistemul energetic din România.
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe parcursul anului 2022.
România, la răscrucea tranziției energetice. Oficial International Finance Corporation: "România poate fi o soluție pentru restul Europei"
În contextul actual al economiei globale, unde durabilitatea devine un imperativ, România se poziționează ca un jucător cheie în tranziția către un viitor mai ecologic.
Autobuze electrice într-un sat fără electricitate. Oamenii spun că au nevoie de drumuri asfaltate pentru a ajunge în stație
Într-un sat fără electricitate, care aparține de orașul Flămânzi, județul Botoșani, primăria se pregătește să trimită autobuze electrice, pentru transportul în comun.
Uniunea Europeană anchetează acordarea de subvenții către producătorii chinezi de turbine eoliene. România, printre țările vizate
Comisia Europeană a demarat o anchetă în legătură cu subvenții ce ar fi acordate ilegal producătorilor chinezi de turbine eoliene, pe fondul temerilor că industria europeană de profil ar putea fi decimată de importurile ieftine.
(P) ECOBAT ENERGY devine distribuitor oficial DEYE în România și revoluționează piața panourilor fotovoltaice
ECOBAT ENERGY, unul dintre principalii importatori de echipamente fotovoltaice din România, a anunțat astăzi o colaborare deosebită cu gigantul chinez DEYE, devenind astfel Distribuitor Oficial DEYE în țară și oferind suport after-sales.
APCE: Milioane de euro datorate prosumatorilor. Furnizorii nu au emis la timp facturile pentru zeci de mii de prosumatori
Furnizorii de energie electrică au restanțe de peste 150 milioane de euro la prosumatori, cei care produc și folosesc energie din surse regenerabile, susține Asociația Prosumatorilor din România.
Energie ieftină, doar la export. România a exportat excedentul de energie, însă prețurile din factură rămân ridicate
Exportăm energie la prețuri mici, dar plătim facturi mari. Cotațiile de pe piața liberă sunt mult sub nivelul de anul trecut, însă la consumatorul final nu se simte, pentru că Guvernul a decis să mențină schema de plafonare a prețurilor până la finalul lunii martie anul viitor.
Rețele electrice vechi, investiții puține. În România, electricitatea circulă prin instalații mai vechi de 60 de ani
Rețelele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro în următorii ani pentru că sunt foarte vechi, conform Asociației Companiilor de Utilități din Energie.
Comunitățile de energie, la început de drum în România. Cum arată modelul spaniol care ar putea fi implementat și în țara noastră?
Comunități de energie. Un concept abstract încă pentru România, dar nu și pentru Spania. Mii de oameni își creează propria energie în comunități restrânse cu ajutorul soarelui sau a vântului.
Proiect: Fără plafonarea prețurilor la energie din 2026. Prețurile de vânzare a energiei și gazelor scad de la 1 aprilie
Românii vor plăti în continuare electricitatea și gazele naturale la prețuri plafonate și după expirarea actualei scheme subvenționate de guvern, la 1 aprilie anul viitor. După această dată, autoritățile anunță o perioadă de tranziție de un an către liberalizarea pieței de energie.
Comunitățile de energie, soluția pentru un viitor verde. Până în 2050, peste 50% din energia produsă în UE ar putea să provină din comunități
Comunitățile de energie încep să devină din ce în ce mai populare în Uniunea Europeană. Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități energetice.