ENERGIE
Proiectul ”Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe” 2023. Guvernul va acoperi costurile de încălzire a cel puțin 1.000 de gospodării
Ministerul Energiei şi Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) demarează proiectul Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe. Prin această inițiativă, cel puţin 1.000 de gospodării vor avea costurile acoperite cu "tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta".
Voucherele pentru energie vor fi prelungite până la 31 martie 2024, anunță ministrul Adrian Câciu
Valabilitatea cardurilor de energie va fi prelungită până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine şi peste iarna care începe, a declarat ministrul Fondurilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Ce este "hidrogenul alb" și care sunt avantajele și dezavantajele celei mai recente surse de energie curată din Europa
Hidrogenul a fost prezentat ca fiind "combustibilul viitorului". Acesta emite doar căldură și apă atunci când arde, ceea ce îl face o alternativă atractivă la combustibilii fosili.
Douăsprezece state, între care şi România, fac apel la crearea în UE a unei alianţe pentru reactoare modulare mici
Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene, între care şi România, au cerut Comisiei Europene să creeze o alianţă industrială pentru reactoare nucleare modulare mici (SMR).
Instalarea repartitoarelor, blocată de asociațiile de proprietari. Amenda pentru lipsa lor ajunge la 1000 de lei
Toți românii racordați la sistemul public de termoficare trebuie să aibă repartitoare individuale pe calorifere până la 31 decembrie. Asta spune legea eficienței energetice, amânată însă de cinci ori în ultimii șaisprezece ani.
Subvenții pentru investiții în energie verde în agricultură. Cine sunt beneficiarii și ce fonduri pot accesa
Fermierii şi procesatorii pot aplica, din 5 noiembrie 2023, pentru subvenții care pot fi accesate pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene.
Ministrul Energiei: Numărul prosumatorilor în România va depăşi 350.000, până în anul 2030. Care sunt beneficiile panourilor fotovoltaice
Numărul prosumatorilor în România va ajunge la 236.000, până la finele anului 2025 şi va trece de 350.000, până în 2030, a declarat, joi, în cadrul Climate Change Summit 2023, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Soluție pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic. România va înlocui unele centrale pe cărbune cu cele cu reactoare modulare mici
România și-a asumat eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național până în 2032. Unul dintre demersurile inițiate de statul român este introducerea SMR-urilor, adică reactoare modulare mici.
Contorul care descoperă pierderile de curent electric. Tehnologia modernă folosită în toată Uniunea Europeană, pe care România nu a adoptat-o, încă
În ciuda faptului că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare, start-up-urile românești reușesc să revoluționeze tot mai multe domenii.
România, actor important în domeniul digital. Țara noastră va găzdui un super computer care va fi folosit de toate țările din regiune
România poate deveni un important actor regional în domeniul energetic, digital și al transporturilor, susțin liderii statului prezenți la forumul economic al Summitului Inițiativei celor 3 Mări.
Hidrocentrale noi pe Dunăre, îngrijorări pentru mediu. Ce efecte ar putea produce construcția centralelor electrice
România și Bulgaria vor să ridice două hidrocentrale noi pe Dunăre: una se va situa între Turnu Măgurele și Nicopole, iar cealaltă va lega orașul Călărași de Silistra, o localitate din Bulgaria.
De ce întârzie facturile la energia electrică? Marii furnizori emit și câte 4 facturi deodată, după multe luni
Clienții Hidroelectrica primesc și câte 4 facturi în interval de doar câteva zile. Se întâmplă după ce în lunile de iarnă clienții furnizorului de energie cu capital majoritar de stat nu au primit deloc facturi. Acum, mulți dintre clienți sunt nevoiți să ceara reeșalonarea plăților.
Ministrul Energiei, avertisment pentru Nicușor Dan despre datoriile Termoenergetica. ”ELCEN este într-o situaţie de criză”
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză, iar de la 1 octombrie s-ar putea confrunta cu probleme cu achiziția gazelor naturale, în cazul în care Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă pentru a plăti datoriile Termoenergetica.
Schimbările climatice pot fi combătute cu energia solară. Care este aportul panourilor fotovolatice
Experții atrag atenția că energia solară este viitorul, asta în contextul creșterii prețului energiei și al efectelor cauzate de schimbările climatice. România a făcut progrese în ultimii ani. Țara noastră are momentan peste 40.000 de prosumatori.
Un gigant al energiei din Franța ar finanța mașina de război a Rusiei. ONG: Firma cumpără în continuare gaz rusesc
Compania franceză din domeniul energiei Total este acuzată c-ar alimenta ”mașina de război” a lui Vladimir Putin prin faptul că achiziționează în continuare energie din Rusia.
Lungul drum al prosumatorului până la câștig. Românii care își produc singuri energia decontează după doi ani ce livrează în rețea
Până să devină prosumatori cu acte în regulă, adică să-și producă singuri energia necesară, proprietarii de panouri fotovoltaice ajung să livreze electricitate în rețea de sute de lei fără să fie compensați.
Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Ministrul Energiei: ”Este o investiție bazată pe energie cu emisii zero”
Construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă beneficiază de sprijinul unor parteneri externi, precum Statele Unite, Coreea de Sud și Canada, a explicat ministrul Energiei Sebastian Burduja, la Euronews România.
Plafonarea prețurilor la energie, menținută de Guvern. Sebastian Burduja: ”Dorim păstrarea schemei până în 2025”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, luni, în direct la Euronews România, că măsura prin care prețul energiei electrice pentru consumatori poate fi aplicată până în martie 2024, însă ar putea fi prelungită prin discuții cu Comisia Europeană.
Ministrul Energiei, despre listarea Hidrolectrica la bursă. ”Nu înseamnă sub nicio formă că ne vindem țara”
Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei, a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că listarea companiei Hidroelectrica doar la Bursa de Valori București a fost așteptată de 10 ani și reprezintă ”o mare oportunitate” de a atrage investitori din alte țări.
OMV Petrom şi Romgaz vor investi 4 miliarde de euro în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, din Marea Neagră
OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.