Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, un nou record al prețului energiei. Din cauza temperaturilor caniculare, energia se tranzacționează la 800 euro/mwh

România înregistrează azi un nou record al prețului la energie, pentru a treia zi la rând și a șasea oară în această lună.

Este vorba despre prețul orar în piața spot, termenul de specialitate în acest domeniu.

Tariful energiei livrate în această seară, în intervalul orar 21:00 - 22:00, adică atunci când nu există curent din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum, sare de pragul de 800 de euro pe megawatt oră.

Acest lucru înseamnă că țara noastră are - din nou - cea mai scumpă energie din Europa. Această situație a fost frecventă în ultimele zile, caracterizate de temperaturi caniculare.

Vârful consumului de electricitate de seară depășește cu mult capacitatea de producție a țării. În aceste condiții, premierul a făcut declarații dure la adresa fostului ministru al energiei, Virgil Popescu.

"E pe zona de echilibrare. Vă spun cinstit, nu e suficient să fii ministru sau prim-ministru. (...) Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiţii în energie verde, îţi strângi specialiştii şi faci nişte calcule ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte. Am ajuns, pe energie verde, să fim printre fruntaşii producători din Europa, depăşim cred că reactoarele de la Cernavodă. Păi, măi domn' ministru, când ai declanşat aceste programe, prin PNRR, prin programe naţionale, prin fondul de modernizare, mintea ta nu a putut gândi că-ţi trebuie zonă de stocare şi că vei produce, când ai vânt şi soare, mai mult decât consumi? Nu era prea...", a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a subliniat că România are "cel mai bun mix" de energie din Europa, dar nu are încă o viziune "clară" de dezvoltare.

"Cu energia de la nuclear avem ce face, că e energie pe bani. Avem cel mai bun mix de energie din Europa, dar, când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Ştiţi, eu am mai spus, cel mai rău în administraţie şi cel mai rău mi-e frică de hărnicia prostului", a susţinut premierul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE