Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va importa curent din Georgia pe sub Marea Neagră. „Coridorul Verde" presupune montarea unui cablu de 1.200 km

Un cablu uriaș de 1.200 de kilometri, tras prin Marea Neagră, va duce energia din Azerbaidjan și Georgia până în România. Astăzi s-a semnat la Palatul Victoria acordul prin care va fi înființată compania ce va implementa proiectul. Sediul central va fi la București, iar Ministrul Energiei spune că toată Europa de Est va beneficia de pe urma resurselor transferate pe sub apă. Singura necunoscută rămâne finanțarea proiectului, care s-ar putea ridica la câteva miliarde de euro.

Actele pentru "Coridorul Verde" sunt aproape gata, ultima piesă lipsă din puzzle este studiul de fezabilitate. Uriașul cablu de curent va avea 1.200 de km și va conecta Europa de Est și Asia de Vest. Acesta va trece prin Ungaria, România, Bulgaria, Georgia și Azerbaidjan.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Vom avea acces la resurse de energie aflate pe o piață complet diferită, din Caucaz. Vom avea multă diversitate și automat prețuri mai mici pentru energie. Coridorul merge în ambele sensuri. Vom putea exporta energie în Georgia și Azerbaidjan. Cred că toată lumea câștigă, dar nu e o investiție ieftină. Vom afla exact costurile după studiul de fezabilitate. Ce știm până acum este că circuitul va costa 3,5 miliarde de euro numai între România și Georgia.”

Levan Davitashvili, ministrul Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia: „România este poarta noastră de acces către Europa. Georgia este poarta de acces către Caucazul de Sud. Suntem vecini și există mult potențial de cooperare.”

Ungaria continuă să importe petrol și gaze din Rusia

În lipsa unor resurse energetice, Ungaria continuă să importe petrol și gaze din Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de Bruxelles după începerea războiului. Ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, s-a întâlnit în această săptămână cu reprezentanții Gazprom și a transmis că "Securitatea energetică a Ungariei nu poate fi asigurată fără gazul rusesc". Același ministru maghiar a transmis de la Palatul Victoria că Ungaria este foarte implicată în distribuirea curentului electric spre restul Europei.

Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria: „Ungaria are două obiective strategice în legătură cu aprovizionarea cu energie. În primul rând, trebuie să luăm în calcul securitatea energetică. În al doilea rând, suntem mai atenți energia verde.”

„Coridorul Verde” este un proiect susținut și de Comisia Europeană. Motiv pentru care România speră ca o parte importantă a investiției să vină din fonduri europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE